Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dětský soubor Bambini di Praga ukončil svou činnost před deseti lety

Soubor Bambini di Praga je mezinárodně známým dětským pěveckým tělesem, kterým prošla řada budoucích hvězd. Svou činnost ukončil před deseti lety 28. června 2011. Takzvaná „bambíňata“ spolupracovala s předními českými orchestry, jako je Pražský symfonický nebo Česká filharmonie. Popularitě se soubor těšil i v zahraničí, například v Japonsku, natočil rovněž řadu gramofonových a rozhlasových nahrávek.

Pěvecký soubor založil 1. května 1973 Bohumil Kulínský spolu se svou manželkou Blankou. Svou zkušebnu měl v Karlíně v základní škole na Lyčkově náměstí, kde sídlil až do záplav v roce 2002. Poté se přesunul na náměstí Svobody v Praze 6.

PRAŽSKÉ ŠKOLY: Škola na karlínském Lyčkově náměstí stojí na místě bývalého vojenského hřbitova

Pokud jste někdy byli na karlínském Lyčkově náměstí, zcela jistě neunikla vaší pozornosti budova tamější školy. Jde o stavbu podle plánů architekta Josefa Sakaře a v době svého vzniku na začátku 20. století byla secesní budova školy jednou z...

Souborem prošli Lenka Dusilová, Jiří Korn nebo David Koller

Do repertoáru Bambini di Praga patřila hudba lidová, populární, ale také vážná. Děti zvládaly také písně různých národů v původních jazycích. Za více než 38 let prošly sborem desítky tisíc dětí, a to převážně dívek ve věku dvanáct až dvacet let. K muzikantské zkušenosti z Bambini di Praga se hlásí řada osobností, například zpěvačky Jana Koubková a Lenka Dusilová, herečka Marta Vančurová, spisovatelka Zdena Salivarová-Škvorecká či zpěváci Petr Janda, Jiří Korn a David Koller.

Samotné počátky pěveckého tělesa však spadají už třicet let před jeho založení, konkrétně do roku 1943, kdy Bohumil Kulínský na Ostravsku založil soubor Hrabůvských zpěváčků. Později řídil Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu (Kulínčata).

Negativní dopad na celý soubor měla aféra jeho sbormistra Kulínského mladšího, který byl v roce 2004 zatčen a obviněn ze zneužívání sboristek. Po vleklém procesu byl odsouzen na 5,5 roku vězení, v červnu 2011 byl podmíněně propuštěn. Zemřel v září 2018 ve věku 59 let.

Ohodnoť článek

Foto Cheva, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, hudba, 28. června, Bambini di Praga, výročí, historie, Bohumil Kulínský, Česká filharmonie, Japonsko, Lenka Dusilová, Jiří Korn, David Koller, Praha, Petr Janda, Jana Koubková, Zdena Salivarová, Marta Vančurová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětský soubor Bambini di Praga ukončil svou činnost před deseti lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.