Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Včera proběhla Noc kostelů. Lidé za dodržení opatření vyrazili na prohlídky i na mše

Několik desítek lidí se v pátek večer vydalo při Noci kostelů na zádušní mši za zemřelé na covid-19 v katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Další čekali na komentovanou prohlídku. Zájem byl rovněž o prohlídku nedalekého kostela sv. Václava na Zderaze. Rodiče s dětmi se vydali také ke Komunitnímu centru Matky Terezy na Hájích nebo kostelu Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři, kde se konaly dílny pro děti. Program v kostelech končil večer postupně, do některých mohli lidé zajít až téměř do půlnoci. Do akce se v hlavním městě zapojilo 127 kostelů. Lidé museli mít při jejich návštěvě kvůli pandemii covidu-19 roušky a museli dodržovat rozestupy.

Zájem lidí byl velký. Někteří se do kostelů ani nedostali

K pravoslavnému kostelu sv. Cyrila a Metoděje, který se stal v roce 1942 místem posledního odporu československých parašutistů proti nacistické přesile, se lidé začali scházet již před 18:00, a to kvůli zádušní mši. Plno bylo uvnitř kostela i v prostoru za dveřmi. Další skupinky postávaly a posedávaly před kostelem a vyčkávaly na konec mše a následnou komentovanou prohlídku. Někteří z nich se kvůli velkému počtu zájemců vydali k blízkému kostelu sv. Václava na Zderaze.

Fronta se tvořila i před tímto kostelem Československé církve husitské. Jedna z pořadatelek musela zájemce o prohlídku zastavovat před vchodem. „Bohužel je uvnitř teď plno, musíme dodržovat nařízení jednoho člověka na 15 metrů čtverečních,“ říkala. Lidé si tak mohli u kostela mezitím přečíst básně položené na stolcích či schodech, prohlédnout výstavku o ekologii nebo si vzít zdarma sazenici jírovce maďalu. Ekologie byla letos ústředním tématem Noci kostelů.

Některé kostely byly otevřené až do půlnoci

Noc kostelů se v ČR koná od roku 2009, tradice vznikla ve Vídni o čtyři roky dříve. V posledních letech bylo při Noci kostelů v Česku zaznamenáno přes půl milionu návštěvnických vstupů. V roce 2020 poznamenaném pandemií bylo v ČR otevřeno 1157 kostelů, kaplí a modliteben a pořadatelé napočítali přes 205.000 návštěvnických vstupů.

Součástí akce nebyly pouze mše nebo prohlídky kostelů, ale také řada doprovodných akcí. V Hájích připravili pro děti kreativní dílnu. Děti zde vytvářely obrázky z barevného písku. „Dílnu máme kvůli covidu venku za kostelem,“ upozorňoval jeden z organizátorů příchozí rodiče s dětmi. Dílnička byla pod širým nebem také v Hostivaři, kde postavili rovněž stan pro venkovní koncert.

Konec programu nebyl pevně stanoven a každý z kostelů zavíral v jinou dobu. Jedním z nejdéle otevřených byl kostel sv. Ignáce na Karlově náměstí, kde kněz před půlnocí žehnal lidem předměty. V kostele bylo v té době několik desítek lidí. Někteří z nich si nechali požehnat světské věci jako peněženku či mobilní telefon, další pak medailonek Panny Marie nebo snubní prsten.

Před půlnocí byly zhruba dvě desítky lidí rovněž v kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde byl program ukončen ztišením při svíčkách. Návštěvníci zapalovali svíčky a rozmlouvali s duchovními.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Noc kostelů

Štítky ČR, církve, památky, Noc kostelů, Praha, kultura, kostel, COVID-19, Cyril a Metoděj, Jan Křtitel, Zderaz, Hostivař, Česko, Panna Marie, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včera proběhla Noc kostelů. Lidé za dodržení opatření vyrazili na prohlídky i na mše  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.