Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před 25 lety měl premiéru oscarový snímek Kolja

Film Kolja režiséra Jana Svěráka, který měl premiéru v Praze 15. května 1996, se řadí k nejúspěšnějším snímkům české kinematografie. V hlavních rolích příběhu, který se odehrává koncem 80. let v normalizačním Československu, zazářili Zdeněk Svěrák, jenž k filmu napsal i scénář, a šestiletý ruský chlapec Andrej Chalimon. V roce 1997 Kolja obdržel Oscara a stal se tak jedním ze tří českých či československých celovečerních filmů, kterým se tohoto prestižního ocenění dostalo (po Obchodu na korze a Ostře sledovaných vlacích).

Laskavá komedie „o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života“, si podmanila diváky na celém světě. Kolja získal i Zlatý Globus či šest Českých lvů, ceny si přivezl také z Japonska, Itálie či Španělska. Snímek byl uveden ve 43 zemích, kde ho vidělo na 15 milionů diváků. V České republice Kolju vidělo více než 1,3 milionu diváků, což ho řadí na čtvrté místo za snímky Tankový prapor, Ženy v běhu a Černí baroni.

Autorská dvojice otce a syna Svěrákových má na svém kontě dosud sedm filmů. Jejich zatím poslední snímek Po strništi bos měl premiéru v roce 2017. V tuzemských kinech ho vidělo přes půl milionu diváků. V současné době natáčejí osmý společný film Betlémské světlo, ve kterém si Zdeněk Svěrák v režii svého syna Jana zahraje hlavní roli spisovatele Šejnohy. Premiéru tvůrci plánují v dubnu roku 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, film, 15. května, Svěrák, Kolja, premiéra, Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák, Andrej Chalimon, Ceny Oscar, Ostře sledované vlaky, Obchod na korze, Praha, Československo, česká kinematografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 25 lety měl premiéru oscarový snímek Kolja  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.