Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Je to podraz a vrchol papalášství, říká pořadatel koncertů v Lucerně, které vláda zrušila na poslední chvíli

Pilotní koncerty v rámci projektu Cesta ze tmy neměly být podle bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného začátkem plošného rozvolňování a neměl se uplatňovat na všechny kulturní akce. Projekt Cesta ze tmy se připravoval již od prosince, přípravy se měnily podle aktuální epidemické situace. První koncert se měl konat v pražské Lucerně 23. dubna. Blatného nástupce Petr Arenberger ho ale v pátek, pár dní před zahájením nepovolil. Podobné akce podle něj mohou začít kulturu otevírat, ne však ještě nyní.

„Měl to být symbol naděje a očekávaného návratu k normálnímu životu“

„Jedná se o velmi sofistikovaný a unikátní systém testování, který zajistí maximální bezpečnost zúčastněných. Přenos infekce měl být zcela vyloučen. Projekt měl podporu Státního zdravotního ústavu i ministerstva zdravotnictví," uvedl v pátek Blatný, jehož vyjádření poskytl organizátor koncertu. „Měl to být symbol naděje a očekávaného návratu k normálnímu životu. Je mi líto, že současné vedení ministerstva změnilo názor, ale plně to respektuji. Nejsem již ministrem zdravotnictví a tento komentář píši jako obyčejný občan," uvedl Blatný.

Organizátoři iniciativy představili své plány poprvé na konci loňského roku. Uvedli, že systém by měl fungovat tak, že si účastník akce koupí vstupenku a s ní obdrží kód pro objednání testu. Kód vloží na web, vygeneruje si žádost o test a zvolí z nabízených termínů. Žádost vytiskne a vezme s sebou. Na provedení testu na covid-19 bude třeba se dostavit na místo akce s vytištěnou žádostí minimálně pět minut před objednaným termínem. Test se v mobilní laboratoři vyhodnotí nejpozději hodinu před zahájením akce. Výsledek telefonicky sdělí z testovacího centra, v případě, že bude pozitivní, organizátor akce peníze za vstupenku vrátí a upozorní na nutnost kontaktovat lékaře a hygienu.

Lounová, Ledecký, Rybičky 48 nebo Monkey Business

V Lucerně plánovali příští pátek vystoupit Olga Lounová, Janek Ledecký, Rybičky 48, Monkey Business, Jaroslav Uhlíř a zástupci rockové opery. Koncerty měly být vždy v pátek, sobotu a neděli. Výtěžek chtěli použít na závěrečný ples pro zdravotníky, kterým se 20. května měla celá série koncertů uzavřít. Podobné akce se již s povinností absolvování testu krátce před jejím začátkem konají v zahraničí. Česko však stále patří k zemím, kde pandemie ustupuje jen velmi pomalu.

Pořadatel Karel Luxík z iniciativy Cesta ze tmy neuvažuje o jiném termínu. Koncerty se měly konat díky tomu, že se zástupcům iniciativy podařilo získat povolení k provozu mobilní laboratoře. „Nemám chuť už nic dělat. Cesta ze tmy končí pro ztrátu důvěry v ministerstvo. Je to podraz, vrcholné papalášství a politikaření," prohlásil pořadatel. Pravidelně se prý účastnil vyjednávání nejen s ministerstvem zdravotnictví, ale také hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou i Pavlou Svrčinovou. „Koncerty jsem začal připravovat až v momentě, kdy jsem měl všechna povolení a přísliby s konkrétními daty a do přípravy investoval stovky tisíc korun," sdělil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucerna Music Bar

Štítky koncerty, Cesta ze tmy, koronavirus, kultura, Praha, koncert, Palác Lucerna, Jan Blatný, projekt, Petr Arenberger, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Janek Ledecký, Olga Lounová, Monkey Business, Rybičky 48, vláda, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to podraz a vrchol papalášství, říká pořadatel koncertů v Lucerně, které vláda zrušila na poslední chvíli  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.