Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Filmový průmysl chce přeřadit kina do třetího stupně systému PES a otevřít tak kina dřív než divadla

Filmoví producenti, distributoři a provozovatelé kin žádají ministra zdravotnictví, aby přeřadil kina do třetího stupně opatření v protiepidemickém systému PES. Kina jsou uvedená v rubrice kultura, a tam spadající zařízení by se měla otevírat pro omezený počet diváků až ve druhém stupni. Zástupci filmového průmyslu ale žádají, aby se kina mohla otevřít už ve třetím stupni jako restaurace.

Kina dokážou regulovat počty diváků

Podepsali ji zástupci APA (Asociace producentů v audiovizi), APK (Asociace provozovatelů kin), UFD (Unie filmových distributorů) a ASAF (Asociace animovaného filmu). Filmové projekce podle nich nejsou součástí živé kultury a domnívají se, že tvůrci systému na ně zapomněli. Jinak jde podle nich o zvýhodňování určité části podnikatelů na úkor jiných. Své zákazníky umí kina podle zástupců audiovizuálních asociací ochránit stejně jako provozovatelé restaurací.

Ročně má kinotrh obrat přibližně 2,5 miliardy, na něj je navázaná výroba s obratem dalších devíti miliard. Obrat audiovizuálního průmyslu činí v běžném roce asi 30 miliard ročně a jde o provázaný systém výroby a distribuce. Asociace upozorňují, že pokud by vláda nechala kina vedle restaurací či maloobchodů zavřená, některá kina by už nemusela otevřít.

Ve svém podrobně vypracovaném plánu mohou kina flexibilně reagovat na matici PES a k tomu mají za sebou už bezpečně zvládnutý letní provoz jak v jednosálových kinech tak v multikinech. Kina v minulosti ukázala bezproblémovou organizaci front, vstupenky navíc často prodávají on-line,“ uvádějí zástupci filmového průmyslu. Provozovatelé kin mohou podle nich regulovat počet diváků v sálech a také počet filmových představení za jeden den. Návštěvníky kin lze bezpečně oddělit a jejich bezpečnost zajišťovat v sálech pro 30, 50, 100 či více lidí. Kina nemají ani běžně zdaleka naplněnou kapacitu počtu obsazených sedadel.

Pokles výroby ve filmovém průmyslu je značný

Česká protipirátská unie uvádí, že lidé nyní sledují filmy a seriály z nelegálních zdrojů desetkrát častěji než z legálních, čemuž nahrává i uzavření kin.

V Česku i přes uzavření kin vznikají nové filmy. Diváci se mohou těšit na romantickou komedii či drama o domácím násilí

Ačkoliv jsou kina od poloviny října uzavřená, nové filmy oproti první vlně pandemie, kdy se v Česku zastavilo také filmové natáčení, přesto vznikají. Tuzemští filmaři tak za dodržování bezpečnostních pravidel i mimo štáb pokračují ve své práci. V...

APA opakovaně upozorňuje na to, že audiovizuální průmysl a jeho podpora vypadla z první i druhé výzvy programu COVID - Kultura, který připravila ministerstva průmyslu a kultury. Podpora udílená prostřednictvím MK směřuje především do sektoru neziskové kultury nebo do Státního fondu kinematografie. Ten ale ze zákona smí udělovat pouze podporu vybraným projektům, nikoli sektoru plošně. Během první vlny pandemie APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu za rok 2020 o 75 procent.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto biooko.net

Štítky ČR, film, koronavirus, vláda, kino, divadlo, filmový průmysl, kultura, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový průmysl chce přeřadit kina do třetího stupně systému PES a otevřít tak kina dřív než divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.