Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

FOTO: Libeňský zámek oslavil 250 let od přestavby Marií Terezií. Podívejte se na fotky

Od přestavby Libeňského zámku, kterou financovala Marie Terezie, uplynulo 250 let. Městská část Praha 8 v sobotu 29. srpna tuto událost oslavila speciální akcí s bohatým programem. Na nádvoří Libeňského zámku si mohli návštěvníci vyzkoušet historická řemesla, prohlédnout si celý zámek v doprovodu purkmistra, seznámit se s módou tří století, nahlédnout pod pokličku života Habsburské gardy nebo se pobavit u historické pohádky. Nechyběla ani živá hudba.

„Na akci dorazila i sama císařovna vdova Marie Terezie, která přijela na oslavy kočárem v doprovodu nejmladšího z jejích šestnácti dětí, syna Maxmiliána Františka. Přivítala návštěvníky a ocenila, že přišli v tak hojném počtu,“ uvedl Martin Šalek, mluvčí Prahy 8.

Starosta Ondřej Gros na úvod přiznal, že mu spadl kámen ze srdce, když s napětím sledoval, jak kočár s Marií Terezií objíždí nádvoří. Vše ale dopadlo podle plánu a Marii Terezii i jejího syna mohli přivítat na pódiu jak starosta, tak purkmistr Václav Fridrich, za kterého se převlékl radní Michal Švarc.

„Tento den i kostým Václava Fridricha mi činí velké potěšení. Tento pán byl totiž posledním primátorem neboli purkmistrem Starého Města pražského a právě díky němu máme v Libni takovýto klenot, tedy Libeňský zámek. Stálo to 40 tisíc zlatých a peníze věnovala právě císařovna Marie Terezie,“ připomněl radní Michal Švarc.

Libeňský zámek je místem významných dějinných milníků. 25. června 1608 zde byl uzavřen tzv. libeňský mír mezi císařem Rudolfem II a jeho bratrem Matyášem, díky kterému mohl císař setrvat na trůně. A v srpnu 1791 zde před svou korunovací na českého krále přespal císař Leopold II.

Ohodnoť článek

Foto Praha 8

Štítky zámek, oslavy, Libeň, Praha, Marie Terezie Habsburská, Libeňský zámek, rekonstrukce, nádvoří, Michal Švarc, Martin Šalek, Ondřej Gros, řemeslo, Leopold II. Belgický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Libeňský zámek oslavil 250 let od přestavby Marií Terezií. Podívejte se na fotky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.