Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

J. A. Komenského přiblíží nová výstava na Národní třídě

Novou výstavu s názvem J.A.K. Komenský v kulturách a vzpomínání bude možné zhlédnout od 8. září do 21. října v budově Akademie věd na pražské Národní třídě. Výstava se zaměří například na to, jak s odkazem Jana Amose Komenského nakládali obrozenci, první republika či komunisté nebo na ztvárnění Komenského v umění.

Jan Amos Komenský (1592-1670), známý svým přízviskem Učitel národů, je jedním z největších českých myslitelů všech dob. Je autorem nejslavnějšího česky psaného díla 17 století - Labyrint světa a ráj srdce.

Podle historika a spoluautora expozice Vladimíra Urbánka z Filozofického ůstavu AV ČR výstava nahlíží na Komenského jako na symbol, který v průběhu doby vstupoval do různých souvislostí z hlediska národní, profesní i regionální identity. Za zmínku stojí také projevy na hranici kýče či využití obrazu Komenského v užitém umění - třeba jako ozdoby na vycházkové holi.

Rozčlenění výstavy do šesti úhlů

První se zabývá zobrazením Komenského ve výtvarném umění. „Existují dobové portréty a rytiny, z kterých tradice vychází, ale zároveň se přetváří a reaguje na dobovou poptávku,“ poznamenal Urbánek. V druhé polovině 19. století tak v ní podle něj vznikl například motiv Komenského jako pedagoga. „Často se zobrazuje se žáčkem, to proniká na úroveň všech těch reliéfů na školách a tak dále,“ uvedl Urbánek. Výrazné bylo i téma odchodu ze země.

Autoři expozice se zaměřili i na způsoby ztvárnění života Komenského v krásné literatuře. Třetí podtéma cílí na místa spjatá s jeho životem. „Známý je třeba spor o to, kde se Komenský narodil. Dnes nám může připadat úsměvný, ale na konci 19. století i za první republiky to bylo vážně vedené soupeření mezi Nivnicí, Komňou a Uherským Brodem,“ řekl Urbánek. Také nizozemský Naarden, kde je Komenský pohřben, se stalo jakousi „sekulární svatyní“, která reprezentuje jak Komenského, tak i československý stát.

Při oslavě v Uherském Brodě byl sál vyzdoben portréty Hitlera a Háchy, byl tam hákový kříž, pod nímž stály krojované dívky. U Komenského se nezdůrazňovalo, že to byl primárně český autor. Zdůrazňovalo se, že to byl velký Středoevropan, což korespondovalo s nacistickou ideologií.

Oslavy Komenského v protektorátu i za komunismu

Expozice bude reflektovat také oslavy v období monarchie, první republiky i totalit. „Máme třeba fotografii z neobvyklé oslavy Komenského v době protektorátu, kdy byly v zásadě všechny oslavy potlačeny, ale přece se jedna v Uherském Brodě konala,“ řekl Urbánek. Také za komunismu probíhaly nákladné oslavy jako připomínka Komenského, včetně zvláštních momentů připomínek 300. výrocí Komenského smrti.

V roce 1970 byly oslavy spojeny s dozvuky a reakcemi na pražské jaro. V řadě projevů oficiálních řečníků stranických a vládních byl Komenský výrazně ideologicky traktován,“ podotkl badatel. Dodal, že kvůli tehdejšímu výročí narození Lenina se na některých výstavách také ocitly portréty Komenského a Lenina vedle sebe.

Výstava přiblíží i vnímání Komenského jako kanonické postavy v kontextu humanistických učenců, náboženství či dějin pedagogiky. Část expozice je podle Urbánka věnována i odkazům na Komenského v divadle a filmu.

Autoři | Foto AV ČR

Štítky ČR, věda, historie, AV, Komenský, Jan Amos Komenský, výstava, Národní třída, slavnost, Vladimír Urbánek, První republika, komunismus, Akademie věd České republiky, Vladimir Iljič Lenin, portrét, umění, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

J. A. Komenského přiblíží nová výstava na Národní třídě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.