Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival Jeden svět nezastavila ani pandemie. Uskuteční se na podzim

22. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět na začátku března narušila pandemie koronaviru. Událost, která se tentokrát zaměřila na projevy klimatické krize, musela být v důsledku opatření proti šíření onemocnění v polovině přerušena. Festival se nyní vrací zpět.

Jeden svět je jedním z projektů Člověk v tísni. Vznikl v roce 1999 a v průběhu let se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Akce každý rok uvádí přes stovku dokumentárních filmů z celého světa.

Chystané podzimní pokračování divákům nahradí neuskutečněné jarní projekce. Plánovaná část festivalu se bude konat od pátku 11. do neděle 13. září v areálu Kasárna Karlín. Během tří dnů bude uvedeno 16 dokumentárních filmů, včetně premiér nových českých snímků.

To však zdaleka není všechno. Jeden svět se vrátí i do klasických kin. Od pátku 11. do neděle 22. září budou moci zájemci zavítat do kin Světozor, Evald, Atlas, Aero a Bio Oko, kde pro ně bude připravena asi stovka festivalových projekcí.

„V březnu jsme byli jedním z prvních mezinárodních filmových festivalů, který se rozhodl po uzavření kin poskytnout festivalové filmy k dispozici online. Nyní bychom rádi splnili to, co jsme slíbili našim divákům a divačkám, a současně podpořili kina, která utrpěla v posledních měsících výrazné finanční ztráty,“ uvedl ředitel festivalu Jeden Svět Ondřej Kamenický.

Obnovení festivalu se bude týkat i jednotlivých regionů, kde se na jaře akce nestihla vůbec konat. Akce proto odstartuje v Řevnicích a Zlíně už v červenci. Další regiony budou následovat ve dnech od 17. září do 24. října. „Věříme, že na podzim budou témata ještě prožitější a zároveň stmelí více lidí,“ doplnil jeden z organizátorů Jednoho světa v Uherském Hradišti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jeden svět

Štítky Jeden svět, festival, film, dokument, dokumentární film, kino, pandemie covidu-19, UNESCO, Člověk v tísni, pandemie, podzim, Kino Oko, lidská práva, Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jeden svět nezastavila ani pandemie. Uskuteční se na podzim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.