Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Akce Praha žije hudbou rozezní na konci června ulice a náměstí

V metropoli se mezi 25. a 27. červnem uskuteční pouliční festival s názvem Praha žije hudbou, který promění tři desítky míst v centru na malé scény pod širým nebem. Do třídenního programu se zapojí profesionální hudebníci i buskeři. V pražských ulicích vystoupí například Lenka Dusilová, Zrní, Mucha, Circus Brothers, Brass Avenue, Kittchen, Dušan Marko, Tomáš Karlík, a další. 

Do hudebního programu festivalu se mohou zapojit i další buskeři nebo ti, co si chtějí jen hraní na ulici vyzkoušet. V současné době registrují pořadatelé na devadesát přihlášených. Veškerý program je zdarma, posluchači mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky do klobouku. Celý festival probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy.

Festival Praha žije hudbou vstoupí i do on-line prostoru. Několikahodinový blok vysílaný on-line věnuje dalším pražským festivalům, které postihla koronavirová krize a nemohly se letos na jaře uskutečnit. Festivaly Pražské jaro, Khamoro, United Islands, Mladí ladí jazz a Žižkovská noc tak ovlivní i dramaturgii programu. Vystoupí například Bennewitzovo kvarteto, David Kraus & Gipsy Brothers, Zrní nebo Ochepovsky Project. Zástupci těchto festivalů se společně s představiteli magistrátu, ministerstva kultury a některých iniciativ na podporu živé kultury zúčastní závěrečné panelové diskuse věnované současné situaci hudebních akcí i postavení kultury ve společnosti.

"Festival Praha žije hudbou jsme zakládali s heslem 'Umění patří do ulic'. Letos k němu přidáváme 'umění patří do našich životů' a na jeho podporu musíme udělat maximum," uvedl za pořadatele festivalu Jan Gregar.

Festival Praha žije hudbou vznikl jako reakce na omezující prostředí umělecké pouliční produkce v ulicích Prahy. Toto téma je i po čtyřech letech konání festivalu stále aktuální. Na konci loňského roku pořadatelé festivalu iniciovali kulaté stoly se zástupci všech zainteresovaných stran včele s pražským magistrátem, městskými částmi Praha 1 a Praha 2, dopravním podnikem i zástupci buskingu. Společně hledají konstruktivní řešení v rámci stávající legislativy. Pražští zastupitelé schválili novelu vyhlášky loni v září a kromě rozšíření počtu míst, kde se nesmí provozovat tzv. busking (pouliční hraní), zakázali obří kostýmy a vyfukování bublin.

Autoři | Foto Jakub Červenka

Štítky ČR, hudba, festival, Praha, Lenka Dusilová, Dušan Marko, koronavirová krize, Pražské jaro, Khamoro, David Kraus, Žižkovská Noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Praha žije hudbou rozezní na konci června ulice a náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.