Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Pražské jaro místo Mé vlasti nabídne on-line koncert k pětasedmdesátému výročí

Místo tradičního úvodu Pražského jara, kam vždy v tento den patřila Má vlast Bedřicha Smetany, se dnes uskuteční on-line koncert složený z gratulací k 75. výročí festivalu. Součástí gratulace bude píseň, kterou pro tuto příležitost složil skladatel Petr Wajsar. Festivalu ze svých domovů mimo jiné popřejí mezzosopranistky Bernarda Finková a Dagmar Pecková, klavíristé Garrick Ohlsson a Miroslav Sekera, hornista Radek Baborák, Pražákovo kvarteto a Epoque Quartet. Ze střechy Rudolfina bude pořadem provázet hudebník a režisér Ondřej Havelka.

Netradiční podobu festivalu, který se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční on-line, předznamenal 11. května sestřih významných zahajovacích koncertů uvedený Českou televizí. Na Pražském jaru Má vlast poprvé zazněla 12. května 1946 v Rudolfinu pod taktovkou Rafaela Kubelíka a až na roky 1948 a 1951 jí od té doby patří úvod festivalu. Erbovní dílo Pražského jara uvede dnes Český rozhlas Vltava, který odvysílá zahajovací koncert festivalu z roku 1990, kdy v čele České filharmonie po více než 40 letech emigrace stanul dirigent Rafael Kubelík.

ČT art dnes také uvede týdeník ArtZóna věnovaný tématu letošního Pražského jara. Hosty ve studiu budou členové jeho umělecké rady - dirigent Jakub Hrůša a klavírista Ivo Kahánek. Dále pořad přinese rozhovory s Romanem Bělorem, ředitelem Pražského jara, dramaturgem Josefem Třeštíkem a průvodcem koncertů Ondřejem Havelkou.

Základem letošního alternativního programu bude 11 živě přenášených koncertů z pódií pěti pražských koncertních síní a jedné brněnské. Zahrají Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a Česká filharmonie. Ze Spojených států zahraje exkluzivně pro diváky Pražského jara sólový recitál kanadský houslista James Ehnes.

Na závěr festivalu 4. června zahraje Česká filharmonie vedená Jakubem Hrůšou z Rudolfina díla Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr. Kompletní program se nachází na festival.cz.

Autoři | Foto VitVit / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky ČR, hudba, festival, Pražské jaro, koncert, Ondřej Havelka, Rudolfinum, Bedřich Smetana, Garrick Ohlsson, Bernarda Finková, Radek Baborák, Dagmar Pecková, Miroslav Sekera, Petr Wajsar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské jaro místo Mé vlasti nabídne on-line koncert k pětasedmdesátému výročí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.