Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

FOTOGALERIE: Hodinová věž je zpět na Průmyslovém paláci, dokončení jeho oprav se ale o rok protáhne

Dělníci dnes na střechu Průmyslového paláce na pražském Výstavišti po více než dvou letech vrátili opravenou hodinovou věž. Dostala nového nohy a horní vyhlídku, hodinový stroj ale připevní až příští rok. Rekonstrukcí prochází celá historická budova. Původně mělo být hotovo v roce 2025, kvůli špatnému technickému stavu to ale bude až o rok později.

Konstrukci hodinové věže, která váží šestadvacet tun, odstranili v červnu roku 2022. Za tu dobu ji kompletně odstrojili, vyrobili část nového pasířského oplechování a ostatní části zrestaurovali. Opískovali ji, prohlédli, zesílili a sanovali. Pak přišel na řadu čtyřvrstvý nátěr.

Na místo vrátili točité schodiště a zesílili pomocnou závěsnou konstrukci. „Samotný přesun byl naplánován tak, že nejprve byla věž snesena z podpůrné konstrukce, vedle ní těsně nad zemí byla osazena lany a byla zaměřena geometrie. Poté se hodinová věž vyzdvihla do pozice na střeše, kdy samotný zdvih nad střechu trval zhruba 15 minut a následovalo spouštění do finální pozice,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Po zaměření a vyrovnání začne svařování, které bude probíhat až do dnešního večera. Teprve pak ji odvážou z jeřábu.

Na hodinový stroj si ale ještě věž počká, nejdřív je potřeba ji zasklít a oplechovat. Zdobit ji bude ještě pět metrů velká a 400 kilo těžká svatováclavská koruna, kterou dosadí koncem roku. Až příští rok se vrátí stroj. Ten má nové ciferníky, je repasovaný a bude za bezpečnostním sklem.

Průmyslový palác už opravují od roku 2022. Původně mělo být vše hotovo příští rok, plány se ale změnily. „Původně jsme počítali s dokončením v roce 2025, ovšem po odkrytí základů, podlah a podhledů pravého křídla se ukázalo, že reálný technický stav si vyžaduje rozsáhlejší rekonstrukci, než bylo možné před zahájením prací předpokládat. Realistický termín dokončení je nyní v roce 2026,” informoval radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anh Tuan Tran

Štítky Průmyslový palác, Výstaviště, hodinová věž, rekonstrukce, zpoždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Hodinová věž je zpět na Průmyslovém paláci, dokončení jeho oprav se ale o rok protáhne  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.