Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na koncert Boba Dylana jen bez mobilu. I tak je téměř vyprodáno

O pražská vystoupení amerického písničkáře Boba Dylana, který zahraje na třech koncertech 4. až 6. října v hale O2 universum, je velký zájem. Na první dvě představení už prakticky nejsou vstupenky, na třetí jich ještě několik zbývá. Vystoupení budou součástí jeho tour Rough & Rowdy Ways, které zahájí v Praze a jehož název odkazuje k Dylanově poslednímu studiovému albu z roku 2020. Novináře o tom informoval Ondřej Pojzl z pořádající agentury Live Nation.

„Koncerty jsou výjimečné zákazem používání mobilních telefonů, které mohou nahrávat audio a video. Budou se dávat do speciálních látkových pouzder a majitel ho v průběhu vystoupení nemůže použít,“ uvedl Pojzl. Kapsu s telefonem si mohou návštěvníci koncertu kdykoli odemknout, pokud se přemístí do vyhrazeného a označeného prostoru.

V Praze třiaosmdesátiletý Dylan zahájí evropské turné. Poté zamíří do Německa, Francie, Lucemburska i Velké Británie. V České republice se Dylan poprvé představil před 30 lety, 16. července 1994 zahrál v naplněné hokejové hale na pražském Výstavišti.

Bob Dylan je specifický svým vystupováním

Naposledy vystoupil v Praze před pěti lety. V zaplněné pražské Lucerně třikrát nabídl komorně laděný koncert, na kterém zazněly jeho staré hity v nových aranžích i skladby z jeho poslední autorské desky Tempest z roku 2012. Tehdy koncert zakončila těžko rozpoznatelná verze hitu Blowin' in the Wind, která s originálem z roku 1962 neměla příliš společného. V nových úpravách zazněly také jeho hity It Ain't Me, Babe, Highway 61 Revisited, Like a Rolling Stone nebo Don't Think Twice, It's All Right.

Návštěvníci Dylanových koncertů se musí připravit na to, že umělec komunikuje výhradně svou hudbou a vůbec nepromlouvá k publiku. Na posledním pražském vystoupení se doprovázel na klavír, několikrát sáhl po typické foukací harmonice, ale na kytaru z počátků jeho kariéry nedošlo.

Dylan, který se narodil 24. května 1941, je jednou z nejvlivnějších kulturních osobností, jejíž význam překročil hranice hudby. Za svoji šedesátiletou hudební kariéru napsal přes 600 písní a celosvětové prodal přes 125 milionů desek. Řadí se také k uznávaným literátům, jako první rockový hudebník získal Pulitzerovu cenu a v roce 2016 obdržel také Nobelovu cenu za literaturu.

O slavném muzikantovi vzniká i dokument

Za svoji kariéru vydal Dylan 40 studiových alb a na koncertních pódiích se setkal například s Joni Mitchellovou či Joan Baezovou. Mnohé z jeho písní se dočkaly coververzí. Prodělal několik stylových proměn, začínal jako folkový písničkář, poté se k nelibosti části příznivců postavil do čela elektrifikované rockové kapely. Zatím poslední studiovou nahrávku Shadow Kingdom vydal Dylan v loňském roce. Jde o soundtrack ke stejnojmennému koncertnímu filmu.

Po několikaletém odkladu kvůli pandemii covidu-19 a stávkám v Hollywoodu letos začalo natáčení filmu o Dylanovi. Režisér James Mangold se ve snímku A Complete Unkown (Zcela neznámý) zaměřuje na hudebníkovou ranou éru v 60. letech, kdy s 16 dolary v kapse přijel stopem z Minnesoty do New Yorku, aby se setkal se svým folkovým idolem Woodym Guthriem a prorazil jako písničkář. Dylana v něm ztvární vycházející filmová hvězda Timothée Chalamet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto By Francisco Antunes - Flickr, CC BY 2.0

Štítky pop, hudba, Dylan, zákaz telefonů, vstupenky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koncert Boba Dylana jen bez mobilu. I tak je téměř vyprodáno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.