Počasí dnes19 °C, zítra14 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

FOTOGALERIE: V zrekonstruovaném divadle Nová Spirála už zkoušejí nová představení. Podívejte se, co vás v unikátním prostoru čeká

Dvě otočná pódia, světelná show, videomapping. To vše čeká diváky v představeních, které chystají v divadle Nová Spirála. Budova prošla rekonstrukcí za tři sta milionů a už v říjnu se v něm začne hrát. Zatím v unikátním prostoru probíhají zkoušky.

Divadlo s unikátním 360 stupňovým jevištěm a kruhovým sálem voda vyplavila v roce 2022. Zůstaly jen stavební a ocelová konstrukce u stropu. Zničena byla vzduchotechnika, rozvody elektřiny i vody i odpady. Přemýšlelo se i o demolici, město nakonec investovalo tři sta milionů do rekonstrukce. Na další fungování si ale bude muset prostor vydělat sám. 

Do kruhového sálu se vejde osm set diváků, k tomu bude k dispozici i menší sál pro 340. Novou Spirálu vybavili moderními audiovizuálními technologiemi, například videomappingovým systémem, který se skládá ze šesti laserových projektorů. Ten pomůže nahradit kulisy, které v budově nemají kde skladovat. 

Sál rozdělili do čtyř sektorů podle ramp, po kterých se diváci dostanou na svá místa. Jeviště je pak uprostřed, lidé mají proto jedinečný výhled na účinkující. 

Kromě klasických divadelních a muzikálních představení se diváci dočkají koncertů hudby různých žánrů, show a speciálních projektů jako talkshow, burlesky, kabaretu a nového cirkusu, a eventů jako přednášek, bojových sportů či konferencí. 

Novou Spirálu otevřou začátkem letošního října, lidé uvidí například hudební show Spirála Vzkříšení, činohru Madisonské mosty s Vandou Hybnerovou a Janem Révaiem nebo varietní show The Saturn Revue.

Budova divadla Spirála se víc než po dvaceti letech dočkala opravy. První představení tam lidé uvidí na podzim

Přes dvacet let bylo divadlo Spirála po ničivých povodních v roce 2002 zavřeno. Uvažovalo se i o demolici unikátní budovy na Výstavišti, nakonec zvítězila oprava, na kterou hlavní město zatím vydalo přes tři sta milionů korun. Rekonstrukce se blíží...

Při rekonstrukci museli bourat ručně, třeba dvouplášťovou střechu, trapézové plechy, beton s armaturou nebo různé izolace. Celkem vyvezli 1600 tun suti. 

Kompletně přebudovali ocelovou konstrukci stropu, nově má 19 závěsných jednotek, devět z nich unese až 400 kilo. 

Otočená scéna se skládá ze dvou pódií, vnějšího a vnitřního cylindrického. Může se zvedat do výšky až 1,2 metru a klesat tři metry pod úroveň. Kovová konstrukce točny váží skoro 45 tun.

Inteligentní scénická světla dodala česká firma Robe Lighting z Valašského Meziříčí.

Ohodnoť článek

Foto Anh Tuan Tran

Štítky Nová Spirála, výstaviště, divadlo, představení, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V zrekonstruovaném divadle Nová Spirála už zkoušejí nová představení. Podívejte se, co vás v unikátním prostoru čeká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.