Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Zoo Praha lze nově vidět užovky, které jsou jedovaté hned nadvakrát

Pražská zoologická zahrada nově chová vzácné užovky tygří, mladý pár pestře zbarvených hadů mohou lidé spatřit v pavilonu terárium. Novináře o tom informoval mluvčí zoo Filip Mašek. Užovky tygří jsou typické pro svoji takzvanou dvojitou jedovatost. Kromě vlastního jedu, který vpravují do těla kořisti, současně díky své potravě v podobě ropuch přijímají do těla další toxiny, které umějí ukládat a využívat v sebeobraně.

Užovky tygří ukládají steroidní toxiny z pozřených ropuch v tzv. nuchálních (neboli šíjových) žlázách. V případě ohrožení had nastavuje a rozšiřuje nápadně barevnou tygrovanou oblast šíje, odkud uvolňuje nashromážděný jed přes praskliny v jemné kůži. Zároveň mají tito hadi zadní jedové zuby, které používají k aktivnímu lovu.

Dva typy jedovatosti

„Na rozdíl od češtiny rozlišuje angličtina u živočichů dvojí typ jedovatosti – 'poisonous' a 'venomous' (obojí v překladu jedovatý). V případě 'poisonous' jde o otrávení se, které je způsobené pozřením či jiným kontaktem jedu s tělem otráveného. Samotné zvíře v tomto případě používá jed pouze na obranu, útočník se otráví sám. Typickým příkladem může být třeba žába pralesnička,“ vysvětlil kurátor plazů Petr Velenský. „U 'venomous' se pak vždy jedná o otravu způsobenou cíleným vpravením toxinů jedovatým zvířetem do těla kořisti či útočníka,“ řekl. „Užovky tygří se vyznačují obojím,“ dodal kurátor.

Jed z pozřených ropuch navíc mohou užovky podle chovatele plazů Vojtěcha Víty rozprašovat do vzduchu v podobě drobných kapiček či aerosolu. „Jednou z možná nejpozoruhodnějších vlastností tohoto hada je schopnost přenosu takto získaného jedu ze samic na mláďata,“ sdělil Víta.

Užovky tygří mohou vidět návštěvníci Zoo Praha v pavilonu Terárium naproti vstupním dveřím. Dvě zhruba půlmetrové užovky jsou v expozici společně s hady vodnářkami pruhovanými. V přírodě užovky tygří osidlují lesy i louky blízké vodním plochám v Japonsku, v Koreji a na východě Ruska a Číny.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky příroda, zajímavosti, Praha, zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo Praha lze nově vidět užovky, které jsou jedovaté hned nadvakrát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.