Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

FOTOGALERIE: Půjčovna kol i galerie. Podívejte se, jak vypadá nádraží Bubeneč po rekonstrukci

Je to přesně deset let, co na nádraží Bubeneč naposledy zastavil vlak. Od té doby budovu od Správy železnic koupilo hlavní město a prošla rekonstrukcí za 40 milionů. Ode dneška je nádraží znovu přístupné veřejnosti, ovšem jako prostor, kam si lidé zajdou do galerie, půjčí kolo nebo jen dají pivo.

Na nádraží postaveném v roce 1850 zamávali poslednímu vlaku 28. srpna 2014 před půlnocí. Ve stejném roce totiž otevřeli stanici Praha – Podbaba a v Bubenči už nebylo potřeba. O jeho budoucnost se hned začalo zajímat vedení Prahy 6.

„Nechtěli jsme, aby to dopadlo jako s Vyšehradem, že si to budou předávat anonymní akciové společnosti,“ řekl prohlídce zrekonstruované budovy radní Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina (STAN).

Nejdřív budovu od Správy železnic za 14 milionů vykoupilo hlavní město, proces podle Laciny trval kolem tří let. Další dva roky probíhalo předávání. 

„V létě roku 2019 jsme udělali velkou anketu a ptali jsme se veřejnosti, co by si představovala. Odpovědělo nám přes 800 lidí a vyšlo z toho kultura, sport a volný čas,“ dodal Lacina. 

Budova je památkově chráněná

Celou ji pak dali do výběrového řízení, do kterého se přihlásilo padesát uchazečů. Do druhého kola pak prošlo pět. Zvítězili Martin Kontra, Martin Krb a Richard Preisler, kteří nový prostor pojmenovali Stanice 6.

Rekonstrukci, která vyšla na 41 milionů, dostali na starost architekti Ondřej Tuček a Jan Binter.

„Celou rekonstrukci komplikoval fakt, že budova je památkově chráněná. Je to proto, že je to svědek první etapy budování železnice na území Rakouska-Uherska na trati z Vídně přes Prahu do Drážďan a dál do Hamburku,“ vysvětlil Tuček.

Řada stanic z té doby už neexistuje. Je to dílo architekta Antonína Jünglinga, což byl dvorní projektant drah a projektoval i Masarykovo nádraží.

I když už je rekonstrukce hotová a budova přístupná lidem, vše ještě kompletně zařízeno není a upravuje se za pochodu. „Chtěli bychom tady mít multifunkční sál a měly by se v něm dít některé kulturní věci, které myslíme, že nemají prostor v klasických klubech,“ popsal za provozovatele Kontra

Na někdejším nádraží v Bubenči se koncem prázdnin otevře volnočasové centrum

V bývalé nádražní budově v Praze-Bubenči se 28. srpna slavnostně otevře kulturní a volnočasové centrum Stanice 6. Bude to přesně na den deset let poté, co tam zastavil poslední vlak. Ve zrekonstruovaných prostorech nedaleko Stromovky vznikne...

Objevili vzácné malované trámy

Prostor sálu je bývalá místnost pro drážní technologie, kabely, dráty, rozvaděče či skříně. Tam, kde dřív býval rozpříčkovaný vestibul, si dnes mohou lidé v jednom velkém prostoru půjčit kola.

Pro bistro vybrali bývalou čekárnu, jeho zázemí je zase na místě bývalé nádražní restaurace. 

„Ukázalo se, že jsou tu poměrně vzácné malované trámy, což bylo překryto vrstvou omítky a malby, že to nebylo vidět. Památkáři dbali na to, aby se tento prvek pečlivě zrestauroval,“ řekl Tuček.

„Klíčová bude galerie, která nemá parametry klasické galerie, můžeme tam ale zkoušet věci a experimentovat,“ uvedl Kontra. Nachází se s v prvním patře, v bývalém bytě průvodčího. Dispozici zachovali, dokonce i záchod s koupelnou.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky rekonstrukce, nádraží, kultura, Stanice 6, nádraží, Bubeneč, Stanice 6

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Půjčovna kol i galerie. Podívejte se, jak vypadá nádraží Bubeneč po rekonstrukci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.