Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KULTURA V KARANTÉNĚ: Podívejte se, kteří herci a hudebníci vystupují online

Umělci a jejich manažeři naštěstí nesedí se založenýma rukama. Dál vystupují a pomáhají lidem odpočinout si od negativních zvěstí. Připojte se virtuálně k vystoupením, která výjimečně proběhla nebo teprve proběhnou bez publika.

Divadlo Mír: Tři tygři

Divadlo Mír přináší online přenosy improvizační show Tři tygři, s níž uskupení obvykle objíždí štace nebo vyprodává ostravský klub Heligonka, kde Tygři nejčastěji působí. Sledujte Tygry na jejich YouTube kanále. O živých přenosech vás bude předem informovat facebookový profil divadla.

Pavel Šporcl: Koncerty z obýváku

Náš přední houslista Pavel Šporcl se postavil situaci s grácií. Své fanoušky zve od 18. 3 skrze internetovou síť do svého obývacího pokoje, kde bude pořádat pravidelné koncerty. Interpret pouští takto veřejnost do svého soukromí poprvé. První koncert, který se konal 13. 3, byl dostupný zdarma, další budou dostupné díky kódu elektronické vstupenky. Bourá tak tabu, že se umělci musejí o své duševní vlastnictví dělit zdarma.
Elektronickou vstupenku si můžete zakoupit v jeho e-shopu.

Akustický Krajčo a živá Farna

Další interpreti, kteří se rozhodli koncertovat po síti, koncertují sice méně často nebo v omezeném počtu, avšak zdarma. Využívají k tomu často živé video přenosy přes Facebook.
Na pravidelné bázi za kapelu Kryštof vystupuje Richard Krajčo s kytarou v ruce a hraje i písničky na přání, někdy k vystoupení připojí i čtení z knihy.

Několik pravidelných koncertů on-line natočily i jiné celebrity. Svůj karanténní koncert si odehrála například Ewa Farna nebo skupina Mirai.

Malá Vizita & Duše K

Besedy Jaroslava Duška, který se svými hosty pravidelně diskutuje na různá problematická témata v přátelském, pozitivně laděném duchu, jsou už veřejnosti poměrně známé. Jejich záznamy z Divadla Kampa jsou často dostupné na YouTube. Jarda Dušek tentokrát vystoupil bez publika v souladu s nařízením vlády. Promluvil tematicky o koronaviru: samozřejmě s nadhledem sobě vlastním. Jestli se chcete pobavit a podívat se na epidemii novýma očima, začněte přenosem z Kampy.

UčíTelka: škola v televizi

Program vás patrně neosloví, pokud nejste školou povinní (a možná ani tehdy ne), ale obecně vzato by se dalo říct, že oprášit například gramatiku pro první stupeň není úplně od věci. Můžete se proto podívat na pondělní záznam UčíTelky, který se zabývá právě kapitolami z naší mateřštiny. V další dny se můžete těšit na lekce matematiky, přírodopisu a ano, i tělocvik má Česká televize v osnovách.

Rozvrh hodin televizní školy a záznamy proběhlých lekcí najdete zde.

Paralelní Polis: besedy a přednášky online

Paralelní Polis, podnik proslulý svým “prokryptoměnným” přístupem pořádá přihlášky na ekonomická témata, zejména zabývající se právě kryptoměnami. V této době se přesunuly její aktivity do on-line prostoru. Pravidelný úterní Bitcoin MeetUp se tentokrát bude konat online. Debata s parazitologem Akademie věd s lehce sarkastickým názvem Co na nás přeskočí ze zvířat příště bude živě vysílána ve středu. Přehled všech akcích v Paralelní Polis najdete zde.

Mše a kázání on-line: Pastoral Brothers a CityHouse Brno

Progresivní dvojice kněží z České církve evangelické už nějakou dobu natáčí zábavná a přitom duchovně vzdělávací videa na YouTube. V těchto dobách podpořili svou obec jak jinak, než on-line. Nezveřejňují jen kázání, ale dokonce celé bohoslužby. Ty můžete sledovat na jejich Facebooku a YouTube kanále spolu s dalším obsahem. Formátem se přizpůsobili i Instagramu, kde zveřejňují tzv. “minutová kázání”.

Pokud vás humor a nadsázka v souvislosti s vírou nebere, můžete se uvolnit při podcastu otevřené církve CityHouse, jejíž kázání na různá témata jsou dostupná i mimo karanténu. Jelikož se ale shromáždění nyní nekonají, šíří církev slovo Boží výhradně on-line. Poslouchat tento podcast můžete například přes Spotify nebo webu společenství.

Tyto kanály jsou pochopitelně aktualizované delšími formáty hlavně v neděli.

Máte tip na další české koncerty, přednášky a akce dostupné on-line? Podělte se v komentářích.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky koronavir, karanténa, kultura, vystoupení, zábava, online, koncert, Pavel Šporcl, Divadlo Mír, Tři tygři, církev, Ewa Farna, Richard Krajčo, Facebook, YouTube, herec, Paralelní polis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURA V KARANTÉNĚ: Podívejte se, kteří herci a hudebníci vystupují online  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.