Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Průvod Prague Pride projde centrem Prahy v sobotu 10. srpna. Lidé zamíří z Václaváku na Letnou

Letošní průvod hrdosti Prague Pride projde centrem Prahy v sobotu 10. srpna. Trasa povede stejně jako v minulých letech z Václavského náměstí na Letnou. Duhovým pochodem vyvrcholí 14. ročník festivalu o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+), který potrvá od 5. do 11. srpna. Program nabídne 190 akcí. Hlavním tématem přehlídky bude rodina. Pořadatelé očekávají, že by se do průvodu mohlo zapojit na 70.000 lidí.

Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce slábly.

Letošní program pořadatelé zveřejní začátkem července. Festivalových míst bude včetně vesničky na Střeleckém ostrově tentokrát devět. Nově mezi ně má přibýt Rybárna Skautského institutu na Kampě s akcemi pro mladé.

Výhrůžky, útoky a spolupráce s policií. Ředitel Prague Pride poodhalil zákulisí festivalu

Od 8. do 14. srpna v Praze probíhá 12. ročník multižánrového lidskoprávního festivalu s queer tematikou Prague Pride. S ředitelem festivalu Tomem Bílým jsme si povídali o tom, jak probíhá organizace festivalu, s jakými útoky se pořadatelé...

Letošnímu průvodu dali pořadatelé název Pochod pro každou rodinu. Magistrátu ohlásili 70 tisíc účastnic a účastníků. Trasa by měla vést z Václavského náměstí ulicí Na Příkopě přes náměstí Republiky Celetnou a Staroměstské náměstí do Pařížské a pak po Čechově mostě po schodech do Letenských sadů. Tam by měl následovat další program na šesti pódiích. Pořadatelé se rozhodli zavést podle mluvčí "doporučené vstupné". Lidé budou moci přispět 100, 300 či 500 korunami.

Spolek Prague Pride, který festival a pochod pořádá, byl s dalšími organizacemi členem Koalice za manželství. Ta usilovala o uzákonění manželství pro všechny, tedy i pro gaye a lesby. Spustila pak kampaň Jsme fér. Poukazovala mimo jiné na nerovné postavení dětí z duhových rodin, které vyrůstají se dvěma matkami či dvěma otci. Zákonodárci rovné sňatky odmítli.

VIDEO: Průvod hrdosti Prague Pride se vydal na pochod z Václavského náměstí na Letnou

Duhový průvod, který je vrcholem týdne Prague Pride, se vydal do ulic. Trasa vede z Václavského náměstí, přes náměstí Republiky, Celetnou a Pařížskou ulicí a končí na Letné. Průvod již tradičně nese 10 metrovou duhovou vlajku.

Stejnopohlavní dvojice budou moci dál uzavírat partnerství, nově bez přívlastku „registrované". Narovnat by se měla i část práv. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková už dřív řekla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale bylo přijetí manželství pro všechny. Iniciativa Jsme fér už oznámila, že o to bude dál usilovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky menšiny, kultura, LGBT, Praha, Prague Pride, průvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Prý průvod hrdosti????

Středa, 19. června 2024, 10:51Odpovědět

Průvod Prague Pride projde centrem Prahy v sobotu 10. srpna. Lidé zamíří z Václaváku na Letnou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.