Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Unikátní kostel v Praze vysvětili před třiceti lety. Má tvar trojbokého jehlanu

V pražských Strašnicích byl před 30 roky, 17. června 1994, vysvěcen římskokatolický kostel Neposkvrněného početí Panny Marie ve tvaru trojbokého jehlanu, jeden z prvních kostelů postavených v českých zemích po konci komunistické vlády. Stavba vyrostla v letech 1992 až 1994 podle návrhu architekta Jindřicha Synka, který také několik sakrálních staveb rekonstruoval.

Základní kámen kostela posvětil při své návštěvě Československa v dubnu 1990 papež Jan Pavel II., samotná výstavba trvala 19 měsíců. Kostel má půdorys rovnoramenného trojúhelníku, vnější podoba má tvar trojbokého jehlanu, v jehož zakončeních jsou pouze dvě dlouhá šikmá vitrážová okna. Dominantou stavby je kříž na vrcholu kostela ve výšce 25 metrů.

Po roce 1989 bylo v ČR nově postaveno několik desítek kostelů a stovky menších církevních staveb jako jsou kaple. Zdaleka nejvíce je jich římskokatolických, které vyrůstaly zejména na Moravě a ve Slezsku. Nové svatostánky po roce 1989 představily také evangelická, bratrská nebo pravoslavná církev, ale i židovská obec. S rostoucím počtem vyznavačů islámu žijících v České republice vzniklo v uplynulých třech dekádách také několik muslimských modliteben.

Novodobé kostely mají podle odborníků trochu jiné zaměření než dříve postavené chrámy. Slouží daleko více jako komunitní centra, mají například kinosály, klubovny nebo kavárny. A obzvláště na sídlištích, kde často chybí kvalitní veřejná infrastruktura, pak plní funkci místa, kde se lidé potkávají nejen v rámci bohoslužeb.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Strašnice, kostel, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní kostel v Praze vysvětili před třiceti lety. Má tvar trojbokého jehlanu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.