Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kasárna Karlín už letos jako celek neotevřou. Jedná se o částečném zprovoznění, za záchranu vznikla petice

Znovuotevření celého areálu Kasáren Karlín se lidé jen tak nedočkají. Proces nutné změny územního plánu bude trvat minimálně půl roku. Vedení Prahy, které bývalá kasárna patří, bude se stavebním úřadem Prahy 8 jeden o možnosti zprovoznění alespoň části areálu. Odbor zakázal kulturnímu a společenskému centru provoz kvůli nezkolaudovaným prostorům. Za jeho záchranu už vznikla i petice.

Centrum o uzavření informovalo ve středu, nařídil to stavební odbor Prahy 8. Nařízení se týká kávarny, venkovní sauny, kulturního sálu, nejsou totiž zkolaudovány a neslouží k účelu popsaném v územním plánu.

„Situaci musí primárně řešit provozovatel se stavebním úřadem, protože zákaz činnosti, zákaz provozování staveb, které nejsou zatím povoleny, vydal stavební úřad městské části Praha 8. A ty stavby tam zrealizoval provozovatel, který podle mých informací podával na stavební úřad v pondělí žádost o dodatečné povolení,“ řekl radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti).

Vlastníkem je město. Kasárna převzalo od státu i s výpujční smlouvou se současným provozovatelem. Většina staveb byla realizována ještě v období, kdy objekt vlastnil stát.

Celý proces bude trvat minimálně půl roku

„Největší oříšek kromě památkářů bude zřejmě soulad s územním plánem. Protože podle územního plánu je celý areál kasáren je ve funkční ploše pro armádu a bezpečnost, což neodpovídá reálnému využití a ani tomu, co tam Praha chce,“ řekl Zábranský. Se stavebním odborem budou řešit možnost částečného otevření areálu, například jen vnitroblok. 

V roce 2021 schválili podnět na změnu územního plánu na zastupitelstvu, nedávno bylo veřejné projednání. Podle informací Zábranského bude celý proces trvat minimálně půl roku.

„Věřím, že nikdo s tím nebude mít žádný zásadní problém a všechno půjde hladce. Nevím, jestli to jde urychlit oproti tomu termínu, který jsme slyšeli před několika měsíci, když jsme se na to ptali. Což byl přelom letošního a příštího roku,“ zmínil Zábranský.

Provozovatel na opakované výzvy i místní šetření nereagoval"

Stavební úřad podle Zábranského provozovatele upozorňoval na to, aby si zažádal o dodatečné povolení. To se nestalo a vykulminovalo to v zákaz. To potvrdila i městská část Praha 8. 

„Odbor výstavby Prahy 8 už třetím rokem vede s provozovatelem v Kasárnách Karlín řízení a žádá, aby své působení uvedl do souladu se zákonem a s příslušnými předpisy," napsalo vedení osmé městské části na Facebooku

To v tomto případě znamená žádost o dodatečné stavební povolení. K tomu patří například závazné stanovisko hygienické stanice, hasičů, památkářů a také Úřadu územního plánování, který potvrdí, že plánovaná funkce užívání je v souladu s platným územním plánem. 

„Jelikož provozovatel na opakované výzvy i místní šetření nereagoval a svou činnost do souladu se zákonem neuvedl, musel obor výstavby podle zákona reagovat a rozhodl o zákazu činnosti,“ uvedla Osmička.

„Stát jako původní majitel objektu s námi v otázce rekolaudace nechtěl spolupracovat"

Jak uvedli zástupci centra, na všem dlouhodobě pracují. Podle nich byl ale problém s bývalým vlastníkem, tedy státem. „Stát jako původní majitel objektu s námi v otázce rekolaudace nechtěl spolupracovat, v posledních dvou letech s odůvodněním, že už se beztak schyluje k převodu Kasáren na Prahu,“ napsali na Facebooku. 

„Stavební úřad Prahy 8 ale mezitím začal situaci řešit autoritativně a nyní vydal zákaz užívání objektu. Jsme z toho zdrceni. Na druhou stranu víme, že proces změny územního plánu a rekolaudace bude ještě nějaký čas trvat a rozhodně nechceme jednat v rozporu se zákonem,“ dodali.

Na internetu mezitím vznikla petice za záchranu Kasáren Karlín, kterou podepsalo přes čtrnáct tisíc lidí. „Podpisem této petice vyjadřujeme naši podporu týmu Kasáren Karlín a apelujeme na všechny zainteresované strany, aby činily kroky k co nejrychlejšímu a nejefektivnějšímu řešení situace. Věříme, že Kasárna Karlín budou moci brzy opět sloužit jako centrum kultury a společenského života pro nás všechny,“ napsal organizátor petice Jan Böhm.

Ohodnoť článek

Foto Kasárna Karlín

Štítky Kasárna Karlín, Praha 8, centrum, stavební úřad, zákaz, kolaudace, územní plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasárna Karlín už letos jako celek neotevřou. Jedná se o částečném zprovoznění, za záchranu vznikla petice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.