Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Budova divadla Spirála se víc než po dvaceti letech dočkala opravy. První představení tam lidé uvidí na podzim

Přes dvacet let bylo divadlo Spirála po ničivých povodních v roce 2002 zavřeno. Uvažovalo se i o demolici unikátní budovy na Výstavišti, nakonec zvítězila oprava, na kterou hlavní město zatím vydalo přes tři sta milionů korun. Rekonstrukce se blíží ke konci, hrát se v Nové Spirále začne už letos na podzim.

Divadlo s unikátním 360 stupňovým jevištěm a kruhovým sálem voda vyplavila v roce 2022. Zustaly jen stavební a ocelová konstrukce u stropu. Zničena byla vzduchotechnika, rozvody elektřiny i vody i odpady. 

Od té doby byla Spirála uzavřena a řešilo se, co s budovou. Jak na tiskové konferenci zmínil radní pro oblast majektu Adam Zábranský (Piráti), přemýšlelo se i o celkové demolici. Nakonec se vedení města rozhodlo pro opravu a zatím do rekonstrukce investovalo víc než tři sta milionů korun. S dalším dotováním ale nepočítá, prostor si na sebe prodejem vstupenek a komerčními pronájmy bude muset vydělat sám.

Do kruhového sálu se vejde osm set diváků, k tomu bude k dispozici i menší sál pro 340. Novou Spirálu vybavili moderními audiovizuálními technologiemi, například videomappingovým systémem, který se skládá ze šesti laserových projektorů. Ten pomůže nahradit kulisy, které v budově nemají kde skladovat. 

Jedinečné jeviště je složeno z několika stolů, které se mohou točit synchronně nebo asynchronně a vyjíždět do výšky 1,2 metru a zajíždět do hloubky tři metry.

V parteru budou čtyři řady sedadel hned u pódia, na pěti galeriích bude pak vždy po jedné řadě. Na galerie se vystupuje po čtyřech oddělených schodištích, která budou barevně rozlišena. 

Kromě klasických divadelních a muzikálních představení se diváci dočkají koncertů hudby různých žánrů, show a speciálních projektů jako talkshow, burlesky, kabaretu a nového cirkusu, a eventů jako přednášek, bojových sportů či konferencí. 

Novou Spirálu otevřou začátkem letošního října, lidé uvidí například hudební show Spirála Vzkříšení, činohru Madisonské mosty s Vandou Hybnerovou a Janem Révaiem nebo varietní show The Saturn Revue.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Nová Spirála, rekonstrukce, divadlo, výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova divadla Spirála se víc než po dvaceti letech dočkala opravy. První představení tam lidé uvidí na podzim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.