Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Z Prahy vyrazí speciální operní vlaky do Ostravy. Zavezou lidi na operní představení Bedřicha Smetany

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se odhodlalo k originálnímu činu. Na svá operní představení Bedřicha Smetany vypraví ve spolupráci s Českými drahami v měsíci květnu čtyři speciální vlaky, kterými se milovníci opery dostanou na otočku do Ostravy a zpět. Vlaky budou vyjíždět z Prahy a stavět v Kolíně, Pardubicích, České Třebové a Olomouci. Po představení zase odvezou návštěvníky zpět.

Vlaky vyjedou mezi 4. a 11. květnem, kdy divadlo pořádá blok Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Obdivovatelé opery ze vzdálenějších měst, kteří by chtěli představení vidět, mohou narazit na problém, za který částečně může i hokej.

Hotely plné hokejových fandů

„Přijet z Prahy do Ostravy za operou a dostat se téhož večera zpět je dnes prakticky nemožné – neexistuje žádné spolehlivé a pohodlné spojení z Ostravy do Prahy po skončení představení, což je vždy zhruba po 22. hodině. V květnu se v Ostravě hrají některé zápasy Mistrovství světa v hokeji a hotelové kapacity ve městě jsou naplněny už teď, což odrazuje i ty zájemce, kteří by chtěli v Ostravě po operním představení přespat. S Českými drahami jsme proto exkluzivně dohodli mimořádné spojení na čtyři představení květnového bloku Smetanovského operního cyklu,“ informuje ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Vlaky budou vyjíždět z Prahy vždy po 13. hodině, do Ostravy dorazí v 17.30 a z Ostravy pak zpět vyjedou po každém představení s dostatečnou rezervou ve 23 hodin. Jízdenky bude možné koupit od čtvrtka 4. dubna od 10 hodin pouze prostřednictvím webu NDM nebo osobně v centrální pokladně ostravského divadla spolu se vstupenkou.

Výstup na Stodolní

„V sobotu 4. května vypravujeme vlak na operu Braniboři v Čechách, v úterý 7. května na Dvě vdovy, ve čtvrtek 9. května je na programu Hubička a v sobotu 11. května bude možné vlakem dojet z Prahy přes Olomouc až k Čertově stěně,“ upřesňuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Ostravskou cílovou a nástupní stanicí bude vlaková zastávka Stodolní, která je nejblíže divadlu. Jízdenky se budou prodávat pouze na obě jízdy (tam a zpět) a jen ke vstupence na představení. „Do vlaku bude možné nastoupit pouze se vstupenkou i jízdenkou,“ upozorňuje Swiderová. Cena základní zpáteční jízdenky z Prahy, Kolína, Pardubic a České Třebové je 500 korun, z Olomouce 250 korun.

Zájem o Smetanu? Obrovský

Obdobně jako je originální nabídka dopravy na operu, je originální i v Ostravě uváděný Smetanovský operní cyklus, který divadlo připravovalo deset let. Během měsíců března a května zazní na ostravských jevištích všech osm Smetanových dokončených oper, což je světový unikát. Divadlo operním cyklem připomíná kulatá výročí Smetanova narození a úmrtí a slaví Rok české hudby 2024. O první operní blok v měsíci březnu byl mezi diváky obrovský zájem. Hlediště obou divadelních budov byla zaplněna z 94 procent a Smetanovy opery viděly v Ostravě na čtyři tisíce diváků.

„Některá představení byla vyprodána dlouho dopředu a skvěle se už plní i květnový blok. Pochvalné recenze na jednotlivá březnová představení i celý cyklus stále přicházejí z Česka i ze světa. Divadlo také hostilo zhruba dvě desítky zahraničních recenzentů,“ popisuje zájem o Smetanovo dílo a ostravskou operu Šárka Swiderová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NDM

Štítky Ostrava, Česko, představení, opera, divadlo, Praha, lední hokej, Bedřich Smetana, vstupenka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Prahy vyrazí speciální operní vlaky do Ostravy. Zavezou lidi na operní představení Bedřicha Smetany  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.