Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Modelář si postavil robota z oblíbené ságy Star Wars. Jeho R2-D2 jezdí, pípá a rozdává radost

Dokáže jezdit, otáčet hlavou i charakteristicky pípat. Řeč je o modelu robota R2-D2 v životní velikosti z legendární ságy Star Wars. Postavil ho plzeňský modelář a programátor Radek Voltr. Dostat ho do této podoby trvalo přes dva roky. Potkávat je spolu můžete na akcích jako byl třeba uplynulý Comic-Con v Praze, který navštívilo bezmála 27 tisíc fanoušků komiksů, filmů, seriálů a videoher.

„Model robota R2-D2 jsem postavil během covidu. Začalo to tak, že jsem na internetu narazil na člověka z Británie, který připravuje data pro 3D tisk. A protože všichni během covidu hledali, co dělat, tak jsem začal stavět R2-D2 v životní velikosti. Trvalo to sedm měsíců. Tisk, broušení a lakování. To byla první verze, tohle je verze po dalším roku a půl práce, takže už umí víc věcí,“ prozradil Radek Voltr.

Hvězdy Červeného trpaslíka i Bobby Ewing zahájili festival popkultury Comic-Con

Svátek všech filmových, seriálových a komiksových nadšenců je tady! Až do neděle hostí Praha pátý ročník festivalu popkultury Comic-Con. Do Česka přijely hvězdy známé z Hvězdných válek i představitelé z legendárního seriálu Červený trpaslík....

Rozpohybovat robota pro něj byl poměrně snadný úkol. Je totiž programátor a nadšený modelář. „Ovládání je přes modelářskou vysílačku, která se používá třeba na závodní drony nebo modely RC letadel, takže dosah je asi kilometr a půl. Celý robot má asi 30 kilo a držím ho v dosahu, aby někoho nepřejel. Uvnitř jsou dva mikropočítače, které jsem naprogramoval a které spouští RC ovládačka, takže on pak pípá, točí hlavou, otvírá ručičky, bliká a dělá spoustu takových kravinek,“ popisuje.

Ikonický robot ze ságy Star Wars se fanouškům poprvé představil v roce 1977 ve snímku Nová naděje. Objevoval se ale i v nejnovějších filmech, takže ho bezpečně poznávají děti, jejich rodiče a dokonce starší ročníky.  

FOTOGALERIE: Zaklínač, Joker i Wednesday. Podívejte se na kostýmy z Comic-Conu

Začal pátý ročník festivalu Comic-Con, kde se setkávají fanoušci seriálů, filmů i her. Dorazili herci z legendárních pořadů, pořádají se přednášky a jednou z největších atrakcí jsou propracované kostýmy účastníků. Podívejte se, jak to v 02...

„Ale asi nejlepší reakci jsem měl od paní, které odhaduji, že bylo tak pětasedmdesát. Bylo to v Plzni na CO.CONu. Ta opravdu přiběhla, vrhla se na něj a děsně se chtěla se fotit. Výborné! Jediné, co mi trošku vadí je to, že nastávají situace, kdy přijde tatínek a pošťuchuje syna, aby se šel vyfotit, přitom je evidentní, že to synka nějak moc nezajímá. Nadšený je tam ten otec. Jemu pak povím, ať se vyfotí on, načež reakce je, jestli to není blbý. Není!“ vzkazuje Voltr všem stydlivým rodičům.

Radek Voltr pracuje i na dalším robůtkovi, konkrétně na modelu BB-8, který se objevuje v nejnovější trilogii a má tvar koule. Jeho rozpohybování je proto velmi složité a musí být plný elektroniky.

S populárním robotem ho můžete potkat na řadě akcí jako byl už zmíněný Comic-Con Prague, CO.CON v Plzni a při dalších příležitostech. Společnost mu dělají kolegové z The Rebel Legion – Lion Base, jež je součástí mezinárodní kostýmové organizace.

„Kontaktoval jsem je a byli nadšený, že je to super a můžu s nimi chodit, ale musím mít kostým. Já jsem říkal, že nechci kostým. Nebudu si na stará kolena přece dělat kostým! Cosplay mi vůbec nic neříkal. Nakonec jsem se nechal ukecat na úplně nejvíc základní kostým, abych byl oficiálně přijat do The Rebel Legion a mohl jsem s nimi chodit na události jako je třeba Comic-Con i třeba za dětmi do nemocnic v rámci charitativních akcí,“ říká s úsměvem.

Podle jeho slov na robota skvěle reagují i lidé na vozíčku. „Když pak člověk vidí, že vyloudí úsměv na tváři a rozdává radost, tak je to dobrý pocit. Nejsem jen blázen, co si staví hračky. Má to význam,“ uzavírá Radek Voltr.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Comic Con, Star Wars, Hvězdné války, modelář, programátor, postavil robota, R2-D2, The Rebel Legion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modelář si postavil robota z oblíbené ságy Star Wars. Jeho R2-D2 jezdí, pípá a rozdává radost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.