Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velikonoční Modré pondělí: Dnes je ideální den na zahájení velkého jarního úklidu

Květná neděle, tedy včerejší den, zahájila Svatý (velikonoční) týden. Dnes máme Modré pondělí, které je zároveň posledním masopustním pondělím. Víte, kde se v křesťanské tradici vzala právě modrá barva a proč je tomuto dni takto přezdíváno?

Modré pondělí bývá označováno také jako Velké pondělí, případně se označuje také jako Žluté pondělí. Podle Bible se v tento den nic zvláštního nestalo, proto se dnes nekonají ani žádné zvláštní církevní obřady. Pro křesťany to mělo znamenat, že se doma nemělo nic dělat. Žákům a studentům v minulosti na Modré pondělí začínaly vakance neboli prázdniny.

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

Proč právě modrá barva?

Výkladů, proč je s dnešním dnem spojována právě modrá barva, je více. V první řadě je název odvozený od modrého sukna, které tento den zdobí kostely. Modré pondělí může mít i kořeny v německém spojení blauer Montag, jež se vžilo pro den po neděli, kdy se lidé bavili a hojně popíjeli, na neděle se totiž ani čtyřicetidenní velikonoční půst nevztahoval.

Co se (ne)má dělat na Modré pondělí?

Boží milosti je české velikonoční, případně masopustní cukroví z těsta složeného z hladké mouky, másla, žloutků, citrónové kůry, smetany a bílého vína, které se následně smaží, tradičně na sádle, a pak obaluje v moučkovém cukru.

Tohle cukroví se objevuje už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.

Podle výkladu pověr by se dnes nemělo pracovat, to ale neplatí pro hospodyně. Lidé by dnes měli zůstat doma. A pro hospodyně je dnešní den ideálním na to začít s velkým jarním úklidem.

Modré pondělí by se mělo slavit v klidu a mlčenlivosti. Někteří lidé na Modré pondělí jedli Boží milosti, na stole často objevovalo zelené osení jako vyjádření radosti z probouzející se přírody.

Špína z domova, ale i z duší 

Hospodáři a hospodyně na Modré pondělí dávali do pořádku celé své stavení, opravovali rozbité, vyhazovali nepotřebné věci a celkově vše důkladně uklízeli.

Jarním úklidem naši předkové symbolicky vyháněli zimu a špínu nejen z domácnosti, ale i ze svých duší.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay | Zdroj ceskevelikonoce.cz, wikipedia, empatia.cz

Štítky Velikonoce, tradice, svatý, týden, Modré, pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční Modré pondělí: Dnes je ideální den na zahájení velkého jarního úklidu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.