Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odborníci prozkoumají Staroměstskou mosteckou věž v Praze a opraví okna

Odborníci prozkoumají Staroměstskou mosteckou věž na pražském Karlově mostě. Městská společnost Prague City Tourism do konce února uzavře smlouvu s firmou, která jej provede. Zároveň vyhodnocuje nabídky v tendru na zpracování geodetického zaměření. Věž se rovněž dočká opravy oken ve třetím patře. Prague City Tourism letos plánuje zahájit v červnu také průzkum Prašné brány.

Stavebně historický průzkum experti podle Janderové bezprostředně po podpisu smlouvy zahájí teoretickou částí, to znamená archivní rešerší a přesným popisem krovu. Průzkum by měl trvat dva zhruba roky. Při popisu stavu krovu odborníci určí stáří dřeva a vznikne přesná fotodokumentace památky.

Průzkum naváže na geodetické zaměření věže, u něj v současné době  Prague City Tourism vyhodnocuje cenové nabídky na zpracování. Kromě zaměření zajistí vítěz tendru takzvanou fotogrammetrii, která se zabývá rekonstrukcí tvarů, měřením či určováním polohy na základě fotografických snímků. Výsledky zkoumání poslouží jako podklad k důkladné analýze kamenných kvádrů a odhadu stáří jednotlivých materiálů. Práce zahájí odborníci podle mluvčí Kláry Jangerové v blízké době a budou trvat zhruba rok.

„Závěry z výše uvedeného budou sloužit jako vstupní podklady pro jejich průběžné zpracování do projektové dokumentace kompletní opravy objektu, dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provádění stavby," sdělila mluvčí společnosti Klára Janderová.

Kromě celkové kontroly a opravy věže chystá Prague City Tourism rovněž opravu oken ve třetím nadzemním podlaží. Okna jsou značně poškozena, kdy jsou především uhnilé rámy okenních křídel. Jako první budou repasována okna na západní straně věže, kde jsou nejpoškozenější.

Odborníci letos prozkoumají také fasádu a architektonické prvky Prašné brány. Zjistí stav kamenů a fasádu očistí. Výsledky průzkumu poslouží k případné rekonstrukci věže. Zároveň restaurátoři opraví klenáky na ochozu věže.

 Prague City Tourism je firma vlastněná hlavním městem Prahou. Na starosti má turistický ruch a stará se o sedm pražských věží včetně Petřínské rozhledny a Staroměstské radnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prague City Tourism

Štítky Staroměstská mostecká věž, Karlův most, Prague City Tourism, oprava, odborníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci prozkoumají Staroměstskou mosteckou věž v Praze a opraví okna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.