Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Symfonický koncert s promítáním filmu přenese diváky z Prahy do světa Harryho Pottera

Projekt Harry Potter in Concert přenese 10. února návštěvníky pražského O2 universa do čarodějnického světa Harryho Pottera. Dvě projekce filmu Harry Potter a Kámen mudrců za doprovodu devadesátičlenného City of Prague Philharmonic Orchestra (Filharmonici města Prahy) navážou na úspěšná vystoupení v Bratislavě, kde se loni uskutečnila v provedení Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu. Diváky čeká filmový příběh Harryho a jeho přátel promítaný na velkém kinoplátně. Atmosféru doplní vlajky Bradavic a další předměty ze Školy čar a kouzel.

„Návštěvníci vystoupení uvidí velké hudební těleso a obrovskou energii těch devadesáti lidí, což nezažijí ani v kině, na notebooku ani v telefonu," uvedl Tibor Engler, promotér koncertu.

Projekt produkovaný ve spolupráci s filmovým studiem Warner Bros využívá originální hudbu amerického skladatele Johna Williamse, který složil hudbu k více než stovce filmů a získal celou řadu ocenění. Mimo jiné je majitelem Oscara za snímky Šumař na střeše, Čelisti, Star Wars: Epizoda IV, E.T. - Mimozemšťan nebo Schindlerův seznam. Americký filmový institut vyhlásil jeho hudbu ke Hvězdným válkám za nejlepší filmovou hudbu 20. století.

Harry Potter a Kámen mudrců je britsko-americký film z roku 2001 natočený podle stejnojmenné knihy britské spisovatelky J. K. Rowlingové. V prvním díle dobrodružství čarodějnického učně Pottera se diváci seznámí s učením ve Škole kouzel a čar v Bradavicích, kam odjíždí expres z tajného nástupiště 9 3/4, s Moudrým kloboukem, famfrpály nebo Zapovězeným lesem. Snímek režiséra Chrise Columbuse měl rozpočet 125 milionů dolarů, celosvětově pak vydělal 978,1 milionu dolaru.

„Jedná se o nejvyšší kvalitu filmové hudby, Williams je se svým klasickým a jazzovým vzděláním autorem neuvěřitelně nápadité a interpretačně náročné hudby," uvedl Engler, který jako klavírista působí v pražském nahrávacím studiu Smecky Music Studios.

City of Prague Philharmonic Orchestra v Praze povede nizozemský dirigent Ernst van Tiel, jeden z mála odborníků na vedení orchestru doprovázejícího živou hudbou děj odehrávající se na filmovém plátně. „Pro orchestr je koncert podobný klasickému koncertu. Hraje z not podle dirigenta, který má za úkol podle metronomu zesynchronizovat celý orchestr s běžícím filmem. Udržet devadesát hudebníků hrát synchronizovaně s běžícím filmem je alchymie," podotkl Engler. "Ernst van Tiel rád říká, že film nejde zastavit, je třeba se ho držet," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto O2 universum

Štítky film, hudba, Harry Potter, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Symfonický koncert s promítáním filmu přenese diváky z Prahy do světa Harryho Pottera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.