Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Architekti dopracovali studii Vltavské filharmonie, předají ji v únoru. Stavět se začne za tři roky

Po roce a půl od vyhlášení vítězného návrhu podoby Vltavské filharmonie byl projekt přepracován podle připomínek poroty i široké veřejnosti. Dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group projekt v únoru předá, poté začnou projektové práce a za tři roky se začne stavět. Otevírat by se mělo v roce 2032.

„Zajišťujeme, aby návrh zahrnul všechny funkce a všechny oblasti, které potřebuje. Že dobře zapadne do okolí a že všechna řešení pohybu lidí budou organizována tak, aby fungovala,“ řekl při setkání s novináři Bjarke Ingels.

Dodal, do návrhu budovy se snažil zakomponovat různé prvky z Prahy. Velká náměstí, strmé ulice, které vedou k výhledům, život u vody.

Stavba bude mít několik pater, úrovní, které se potáhnou od Vltavy až ke střeše. Kromě sídla filharmonie v ní bude i hudební škola a knihovna. Bude mít hlavní sál a dva menší, kreativní hub, zázemí pro umělce a restauraci na střeše. Na stavbu chce Ingels použít v Česku těžené dřevo i kámen, který bude nahrubo štípaný kvůli akustice.

„Na dopracování architektonické studie pracovali odborníci z celého světa. Při dopracování reagovali na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti, která se aktivně zapojila do procesu úpravy návrhu. Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou,” zmínil v tiskové zprávě náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Na střechu se lidé dostanou eskalátory

Za rok a půl práce na vítězném návrhu byl hlavní sál upraven, aby umožnil lepší výhled a akustiku. Zkušebnu orchestru změnili tak, aby měla lepší akustické podmínky a velikost jeviště bude stejná jako toho v hlavním sále.

Malý sál bude nově napojen na foyer, zlepšili mu akustiku a výhledy. Multifunkční sál by měl být nově všestranější a byl mu přidán druhý balkon. Akustiku zlepšili i kreativnímu hubu a školnímu sálu.

Pro snažší přístup na střechu byly přidány eskalátory. Foyery rozšířili pro lepší pohyb lidí, restaurace má mít intimnější prostředí, bistro na střeše nově vybavili mezaninem. Úpraviny krajiny kolem mají zlepšit dopravní situaci a navýšit množství zelených ploch. Lidé by se měli nově dostat lépe k Vltavě, nábřeží i viaduktu.

Veřejnosti budovu podle plánu otevřou v roce 2032

Podrobná architektonická studie je pro nás zásadním mezníkem. Na jejím základě se totiž budou moci rozběhnout samotné projekční práce a získávání všech potřebných povolení nezbytných pro to, aby se mohlo v roce 2027 začít se samotnou stavbou, která bude špičkovou ukázkou světové architektury a novou ikonou Prahy,” dodal vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer, který projekt za hlavní město řídí a jedná jak se studiem BIG, tak i budoucími uživateli Vltavské filharmonie.

Stavba by podle posledních odhadů měla stát 9,1 miliardy korun, otevření plánují na rok 2032. Lidé si budovu zatím ve vizualizacích a videích mohou prohlédnout do 18. února v CAMPu. 


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bjarke Ingels Group

Štítky Vltavská filharmonie, návrh, architekti, BIG, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Architekti dopracovali studii Vltavské filharmonie, předají ji v únoru. Stavět se začne za tři roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.