Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z bývalé mlékárny na Vinohradech je nová galerie současného umění

Na pražských Vinohradech se objevilo nové místo, kde si přijdou na své milovníci současného českého umění. Umělecká galerie Platforma 15 se nachází v opraveném přízemí vinohradského činžáku z roku 1958 v Písecké ulici, kde původně sídlila mlékárna. Mléko tak nahradily obrazy, sochy a instalace současných umělců.

Nová galerie pro současné umělce

Zakladatelé označují Platformu 15 jako nový kulturní prostor pro současné umění, které má za cíl plnohodnotně prezentovat autory mladší a střední generace, ale i umělce dlouhodobě etablované na české výtvarné scéně.

„Zajímají nás hlavně tradiční média, tedy současná malba a socha a aktivní umělci, kteří výrazným způsobem profilují českou výtvarnou scénu. Tomu bude odpovídat i výstavní plán,“ nastínil v tiskové zprávě spoluzakladatel Platformy 15 Filip Poltoratský.

Dělám rap už tak dlouho, že se mi nechce dělat nic jinýho, říká Orion a chystá novou desku

S Orionem se potkáváme v domě v Oldřichově ulici kousek od Folimanky. Podáváme si ruku, procházíme prostory sídla vydavatelství Bigg Boss, míjíme první studio, scházíme po schodech dolů do Bigg Boss Shopu a míříme za dveře, kde se usazujeme,...

Vystavovat budou Vladimir 518 i Michal Škapa

Nová galerie zahájila svou činnost projektem respektovaného malíře Jakuba Hubálka s názvem Happy B-Day. „Pro mě je to tak trochu dvě v jednom,“ okomentoval své působení absolvent pražské akademie Jakub Hubálek ve zprávě pro novináře. „Kromě toho, že oslavujeme narozeniny nové galerie, jsou totiž ve hře i moje čtyřicátiny. A jak by si je měl malíř připomenout líp než výstavou.“

Platforma 15 chce dát prostor začínajícím umělcům, ale i těm, jejichž tvorba je koncepčně, časově i technologicky náročná. „Zájem o prezentaci v rámci programu Platformy 15, především pak ze strany mladých umělců, je značný, a to i díky poskytnutí profesionálního zázemí. Platforma 15 tak přirozeně směřuje k určité formě start-up galerijního modelu pro čerstvé i budoucí absolventy vysokých uměleckých škol,“ vysvětlil Poltoratský.

V roce 2023 v galerii vystavovali kromě Jakuba Hubálka také Jakub Tytykal, Kateřina Ondrušková, Renata Machýčková nebo Michaela Červená. V říjnu probíhá výstava Jiřího Petrboka s názvem Princezny v mlíku, v listopadu se návštěvníci mohou těšit na výstavu Vladimira 518 a v prosinci na dílo Michala Škapy.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Platforma 15

Štítky umění, galerie, Platforma 15, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé mlékárny na Vinohradech je nová galerie současného umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.