Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jiří Suchý získal Thálii za celoživotní mistrovství

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii muzikál a opereta při 30. ročníku divadelních cen v Národní divadle v Praze převzal divadelník Jiří Suchý. Spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu dnes také oslaví 92. narozeniny. V děkovné řeči spoluautor mnoha komedií, kabaretů a muzikálů rozesmál publikum hranou skromností.

 „Cenu dostávám za něco, co mě bavilo, neuměl bych si bez toho představit svůj život a teď mám za to brát cenu?" prohlásil Suchý s předstíraným údivem.

„Tak jsem se představil jako skromný muž a teď řeknu pravdu. Strašně jsem se na cenu těšil a jsem za ni moc rád. Děkuji herecké asociaci i všem, kdo mi tu cenu přejí," dodal.

Jiří Suchý má na kontě přes 1300 písňových textů a je autorem více než 120 divadelních her a revuálních představení. Je mimo jiné autorem textů pro Hanu Hegerovou (Blázen a dítě), Hanu Zagorovou a Josefa Dvořáka (Miláčku), Waldemara Matušku (To všechno odnes čas) či Karla Gotta (Mám zlatej důl). Podílel se také na vzniku řady filmů a knih včetně dvacetisvazkové Encyklopedie, za kterou získal Cenu Jaroslava Seiferta.

Plzeňský rodák Suchý spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, později vytvořil autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti se jeho hudebním spolupracovníkem stal Ferdinand Havlík a od roku 1975 je jeho hlavní divadelní partnerkou Jitka Molavcová.

Jiří Suchý je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné převzal medaili Za zásluhy od Václava Havla (1995), cenu Thálie za celoživotní dílo (2002) či Cenu ministerstva kultury (2006). Po podpisu petice Dva tisíce slov nesměl Suchý do televize ani rozhlasu. Přesto zůstával životním optimistou. Jeho divadlo našlo po letech pendlování po roce 1989 zázemí v Praze - Dejvicích.

Celkem bylo letos uděleno 19 Cen Thálie, jimiž jsou od roku 1993 odměňovány nejlepší divadelní výkony. Ocenění je pojmenováno po antické múze komedie Thálii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia, Ben Skála

Štítky divadlo, ocenění, Thálie, Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Suchý získal Thálii za celoživotní mistrovství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.