Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Koncert v Českém muzeu hudby dnes zakončí pražský festival Flašinet žije!

Koncert v pražském kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí dnes dopoledne zahájIl 10. ročník mezinárodního festivalu Flašinet žije!, který pořádá Národní muzeum. Na několika místech v centru Prahy přes den vystoupily přes dvě desítky pouličních umělců nejen z různých koutů Česka, ale také ze zahraničí. Letošní ročník hostil flašinetáře z Francie, Rakouska, Německa, Maďarska a ze Slovenska. Festival zakončí v 19:00 koncert v Českém muzeu hudby.

Odpolední koncert se uskutečnil pod širým nebem. Od 15:00 hráli flašinetáři na Kampě u Karlova mostu. Festival uzavře večerní koncert v muzeu hudby. Nabídne pestrou směs skladeb různých žánrů od klasiky přes ragtime, tango nebo filmovou hudbu až po lidové písně. Po skončení oficiální části koncertu si budou moci návštěvníci prohlédnout nástroje flašinetářů a sami si vyzkoušet, jak se na ně hraje. Vstup na všechny festivalové koncerty je zdarma.

Flašinety se těšily oblibě zejména koncem 19. století a v první třetině 20. století. Hrávali na ně často váleční vysloužilci a invalidé. Jejich písně bývaly o vraždách nebo nešťastných láskách, tedy takových událostech, které měly posluchače upoutat. Tradice se do dnešních dnů udržuje díky nadšení a píli nemnoha lidí, kteří flašinety a jiné hudební stroje sbírají, restaurují nebo sami sestavují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky koncert, hudba, festival, flašinet, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert v Českém muzeu hudby dnes zakončí pražský festival Flašinet žije!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.