Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nadšenci vymýšlejí tematické trasy Prahou, lidem představují architekturu města

Spolek Mapamátky nedávno představil dvě nové procházkové trasy Prahou, jedna zájemce vezme po kubistických památkách, druhá po možná méně známých rondokubistických. Parta nadšenců už má kromě toho na kontě jedenáct tematických procházek, začali na nich pracovat během covidu, aby lidé mohli objevovat metropoli sami.

„Praze chybí architektonický manuál, který jiná města v Česku mají"

„Je nás celkem deset a každý se věnujeme trochu něčemu jinému, od architektury, přes antropologii, hudbu a grafický design až po management,“ popsala tým pro Pražskou Drbnu vedoucí spolu Marie Zákostelecká.

S nápadem přišli za covidu, měla to být alternativa ke komentovaným procházkám, koncept individuálního objevování města ale přetrval i dodnes.

„Praze chybí architektonický manuál, který jiná města v Česku mají, rozhodli jsme se proto něco na podobném principu vybudovat, ale trasy se snažíme vytvářet jednoduché, hravé a přitom populárně-naučné,“ vysvětlila Zákostelecká.

Za víc než dva roky fungování vytvořili dohromady třináct vycházkových tras a knihu Mapamátky: 70 míst, které byste v Praze neměli minout. Vydat se lidé mohou třeba na Pragerovu trasu, která představí tvorbu architekta Karla Pragera, vnitroblokovou, hudební trasu či literární trasu. Všechny mají kolem hodiny a je na nich několik zastávek.

Na jedné trase pracují tři měsíce

„Vytvoření jedné trasy trvá přibližně 3 měsíce. Je potřeba správně vybrat téma, následně udělat dobrou rešerši možných míst pro trasu a vybrat dramaturgicky místa tak, aby tvořila souvislou procházku a jednotlivá místa bylo zajímavé postupně během procházky navštívit,“ uvedla Zákostelecká.

Ke každé zastávce vytvoří texty, ty pak projdou odbornou i stylistickou korekturou, členové spolku k nim nafotí snímky a vymyslí design pro sociální sítě. Trasu si pak lidé mohou prohlédnout na webu nebo vytisknout z PDF a vzít s sebou.

Všechny trasy najdete zde.

„Informace čerpáme z knih, časopisů, článků a internetových zdrojů. Jsou to léta zájmu spojeného s neustálou rešerší příběhů o Praze a informací o architektuře,“ popsala Zákostelecká.

Zatím poslední dvě trasy, kubistická a rondokubistická trasa jsou soupisem většiny staveb těchto stylů nacházejících se na území Prahyvčetně veřejných a kulturních budov i činžáků. „Ty nejdůležitější jsou spojené v trasu a pokud se nějaká stejně významná či zajímavá stavba nachází mimo dochozí vzdálenost, ale stojí také za prozkoumání, je k nalezení na webu v sekci mimo trasu,“ doplnila Zákostelecká.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Mapamátky

Štítky Mapamátky, procházky, architektura, trasy, Praha, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci vymýšlejí tematické trasy Prahou, lidem představují architekturu města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.