Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let

V 81 letech zemřela dnes po těžké nemoci malířka, autorka kreseb a prostorových objektů Jitka Svobodová. Sdělila to mluvčí Galerie hlavního města Prahy Michaela Vrchotová. Svobodová patří mezi významné výtvarnice českého moderního a současného umění, Galerie hlavního města jí v dubnu otevřela výstavu v Městské knihovně. Rozloučení s Jitkou Svobodovou bude v úzkém rodinném kruhu.

Jitka Svobodová vystudovala v 60. a 70. letech Akademii výtvarných umění v Praze, nejprve navštěvovala ateliér monumentální malby a poté ateliér restaurování. Pracovala jako restaurátorka a výtvarnice ve svobodném povolání, po sametové revoluci byla v roce 1991 jmenována profesorkou na AVU a do roku 2012 tam vedla ateliér – školu kresby. Připravila řadu samostatných výstav v Česku i v zahraničí a zúčastnila se mnoha výstav kolektivních, její práce jsou zastoupeny ve významných veřejných i soukromých sbírkách.

„Přes omezení, která jí v posledních letech způsobovala její nemoc, se až do posledních dní věnovala své výtvarné práci. Jitka Svobodová po sobě zanechala jedinečné dílo – zejména v médiu kresby. V plošných i prostorových realizacích zobrazovala jak předměty každodenního života, konstrukce a různé typy vazeb, tak jevy jako kouř či pohyb mořské hladiny. Ve své celoživotní tvorbě se dotkla základních otázek souvisejících jak se samotným tvořením, tak s procesem poznání," uvedla kurátorka výstavy Helena Musilová.

Před zahájením retrospektivní výstavy udělil Jitce Svobodové ministr kultury Martin Baxa (ODS) ocenění Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobou a významnou uměleckou činnost, která přispívá k šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky umění, Jitka Svobodová, úmrtí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.