Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Pražské tržnici je vystavena socha ukrajinské umělkyně, která utekla před válkou

V areálu Pražské tržnice je k vidění nová socha ukrajinské umělkyně Ani Svami nazvaná Berehynia, česky Ochránkyně. Tři metry vysoké žlutomodré dílo představuje strom, který ve svých větvích drží a brání děti. Symbolicky tak děkuje České republice za ochranu.

Socha vznikla v rámci programu pro ukrajinské umělce

Ani Svami, vlastním jménem Anna Naduda, uprchla z Kyjeva v únoru letošního roku. V Praze jí pak Česká centra nabídla účast v programu na podporu ukrajinských umělců.

„Hodiny po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině jsme okamžitě začali přemýšlet, co máme dělat, jak to máme dělat, jak rychle zafungovat,“ uvedl na vernisáži ředitel Českých center Ondřej Černý.

S nápadem přišla Radka Rubilina, šéfka Českého centra Kyjev, které muselo být evakuováno. „Vznikl rezidenční program pro třicet ukrajinských umělců, my jsme pro ně sehnali peníze, částečně i z evropských projektů. Pomohl tříměsíční gáží a zároveň vznikaly artefakty, kniha, divadelní představení,“ dodal Černý.

Obří ocelová socha ženy, která podpírá bytový dům, bude otáčet hlavou

Čtyřiadvacet metrů vysoká ocelová socha ženy od začátku října podpírá novostavbu s názvem Fragment, která vzniká mezi Rohanským nábřežím a Sokolovskou ulicí naproti Invalidovny v pražském Karlíně. Sochu ženy doplňují socha nohy a socha ruky....

Techniku výroby sama vymyslela

Tak mohla Svami pracovat na svém díle, které tvořila technikou, kterou sama vymyslela. Uvnitř jsou opravdové větve, které zpevní dráty a pak betonem. Její sochy jsou vystaveny i v kyjevské botanické zahradě nebo u budovy parlamentu.

„V naší kultuře vidí lidé symbol matky ochránkyně od narození. Na velikonočních vejcích, na vyšívankách, ve folklorních prvcích. Když začala válka, tisíce matek a dětí musely uprchnout, a Česká republika se stala tou ochránkyní,“ vysvětlila inspiraci Ani Svami.

Česká centra oslovila s možností umístění sochy jako první tržnici v Holešovicích a ta neváhala. „Od jara jsme přemýšleli, jakým způsobem můžeme být nápomocni tomu, aby s ukrajinská menšina cítila lépe, abychom ji dostali do dění na pražském kulturním poli. Upořádali jsme festival ukrajinské kultury a gastronomie,“ popsal Michal Tošovský, programový ředitel Pražské tržnice.

Nad ulicí v centru Prahy se vznáší nová socha. Lidé jsou nadšení i zděšení

Ulice Dlouhá má ve svém středu nové umělecké dílo. Osm metrů vysoko je umístěna drátěná socha autorky Veroniky Psotkové, která je věnována všem matkám ve válce o Ukrajinu. Na místě bude po celé prázdniny.

„Symbolika ochránkyně je tu velmi silná"

„Příležitost mít tady tu sochu už byl přirozený krok, který jsme udělali nesmírně rádi. Jsme rádi, že tu bude po několik následujících měsíců připomínat všem, že jste tady Ukrajinci s námi a na Ukrajině bojujete i za nás,“ doplnil Tošovský.

Třímetrová socha se nachází u vstupu z Jateční ulice, poblíž divadla Jatka 78. To na začátku válku poskytlo azyl ukrajinským studentům.

„Je to projekt, který vypsala Česká centra a symbolizuje to, co se na Ukrajině a to, co nejvíce potřeba, ochrana Ukrajiny. Ochrana byla leitmotivem všeho hezkého co jsme viděli. Ukrajinci našli v Česku zázemí, které bylo mnohdy až dojímající. Zhruba čtyřicet procent lidí, kteří prchali před násilím a brutální agresí ruské federace, našli útočiště v rodinách, proto je tu symbolika ochránkyně velmi silná," řekl náměstek ministra zahraničí Jaroslav Kurfürst

Češi se nenechají zmást pustou propagandou a rozumí tomu, co se na Ukrajině děje. Protože dvě naše historická traumata ve 20. století se sešla na jednom místě v jednom historickém momentu právě na Ukrajině," prohlásil Kurfürst. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, umění, Pražská tržnice, socha, Česká centa, Česko, České centrum, Ondřej Černý, válka, Kyjev, Michal Tošovský, Praha, Parlament České republiky, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Další názorný příklad degradace umění. Ještě že nám v článku vysvětlí, co vlastně ten výtvor má představovat.

Pátek, 7. října 2022, 07:34Odpovědět

V Pražské tržnici je vystavena socha ukrajinské umělkyně, která utekla před válkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.