Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nad ulicí v centru Prahy se vznáší nová socha. Lidé jsou nadšení i zděšení

Ulice Dlouhá má ve svém středu nové umělecké dílo. Osm metrů vysoko je umístěna drátěná socha autorky Veroniky Psotkové, která je věnována všem matkám ve válce o Ukrajinu. Na místě bude po celé prázdniny.

Sochařka pojmenovala své dílo Vinok. „Vinok je tradiční ukrajinská pokrývka hlavy. Zvyk plést ozdobné věnce sahá až do pohanských dob. Měly magický význam jako atribut svátků jara a kupadelných svátků. Postupně se vinok stal symbolem uctívání, symbolem Matky Země,“ vysvětlila na svém Facebooku autorka Veronika Psotková.

„Ukrajinský vinok se již dávno stal kulturním symbolem ukrajinského národa. Jeho popularita stoupla na současné Ukrajině po událostech roku 2014,“ dodala Psotková.

Sochu z rabicové pozinkované sítě zavěsila mezi domy do výšky osmi metrů. „Věnováno všem matkám ve válce o Ukrajinu," napsala Psotková.

„Pro mne jsou matkami ve válce o Ukrajinu samozřejmě především Ukrajinky, ale také Rusky, které žijí ve lži a představě, jak jejich synové umírají hrdinsky, ale také všechny matky, kterých se už válka dotýká nebo dotkne svými důsledky včetně nových válek a dalších konfliktů, které to přinese, ať už zde v Evropě nebo Africe a Asii,“ popsal sochařka na svém Facebooku.

Kobka na pražské náplavce v noci ožívá. Výstava drátěných figur vynikne nejlépe za tmy

Ve spolupráci s (A)VOID Gallery vznikla na pražské náplavce výstava výtvarné umělkyně Veroniky Psotkové. Expozici DIVE – IN je nejlepší zhlédnout za tmy, jelikož drátěné levitující a plavající figury právě po setmění nejlépe vyniknou. Výstava...

Na dílo v Dlouhé 33 reagují lidé různě. Krása, nádhera, chválí autorku někteří pod jejím příspěvkem. Anonymové na Twitteru pod fotkou Jana Dobrovského ale soše vyčítají, že vyzařuje přílišnou hrůzu, nebo že do ulice vůbec nepatří.

Instalace bude podle Psotkové v Dlouhé celé prázdniny, možná do konce září.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky umění, socha, Psotková, Ukrajina, Dlouhá, válka, Praha, Facebook, umělecké dílo, Jan Dobrovský, Twitter, Evropa, Afrika, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad ulicí v centru Prahy se vznáší nová socha. Lidé jsou nadšení i zděšení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.