Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kobka na pražské náplavce v noci ožívá. Výstava drátěných figur vynikne nejlépe za tmy

Ve spolupráci s (A)VOID Gallery vznikla na pražské náplavce výstava výtvarné umělkyně Veroniky Psotkové. Expozici DIVE – IN je nejlepší zhlédnout za tmy, jelikož drátěné levitující a plavající figury právě po setmění nejlépe vyniknou. Výstava potrvá nejméně do 15. dubna a s největší pravděpodobností bude ještě prodloužena.

Veronika Psotková je absolventkou ateliéru Sochařství I FaVU VUT. Její tvorba byla představena na samostatných i skupinových výstavách v České republice i v zahraničí. V současné době žije a tvoří v Oboře u Loun. Spolu s manželem jsou autory stálé expozice Mattoni Muzea v Kyselce u Karlových Varů.

Netradiční instalace drátěných figur

Veronika Psotková (*1981) je známá svou velkoformátovou tvorbou drátěných figur, které jsou často zavěšené v prostoru. Její tvorba je založena na principech realistického figurálního sochařství. Její sochy odkazují jak na klasickou, tak na soudobou figurální tvorbu.

Do popředí jejího zájmu se v posledních letech dostaly především netradiční prostorové instalace stylizovaných drátěných figur a objektů. Autorka právě tyto drátěné plastiky vnímá jako transparentní sochařské kresby, které citlivě reagují na změnu světelných podmínek. A právě ony tvoří protipól k její realistické sochařské tvorbě.

Své „Drátěnky“ s oblibou vystavuje zavěšené v exteriéru, kde se sochy přizpůsobují kontextu daného místa a umožňují nové náhledové perspektivy. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Vlk

Štítky kultura, výstava, koronavirus, náplavka, Mattoni Muzeum, Česko, Louny, Obora, Karlovy Vary, Kyselka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kobka na pražské náplavce v noci ožívá. Výstava drátěných figur vynikne nejlépe za tmy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.