Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parkování se bude platit i Lítačkou. Snažší to budou mít i turisté

Hlavní město připravilo několik změn v placení a kontrole parkování. Půjde to snáz přes web nebo aplikace jako Lítačka, k tomu vyměnilo firmu monitorující parking v zónách a upravilo pravidla stání v oblastech Park and Ride.

Rezidenční parkování bude platit okamžitě

Už příští týden budou Pražané i návštěvníci platit krátkodobé parkování přes různé aplikace včetně Lítačky. „Poskytujeme službu tak, aby se parkování dalo zaplatit přes externí servery. Je to výhodné, stojí nás to třikrát méně, než když řidič platí přes automat,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě). Zahraniční turisté podle něj zvlášť ocení Easypark, kterou znají lidé po celé Evropě. Kromě toho to půjde i přes Mapy.cz nebo Citymove.

Snadnější by mělo být i vyřízení dlouhodobého parkování. Přes parkovací portál uživatele bude umožněna platba kartou a oprávnění bude platní ve chvíli, kdy člověk zaplatí. Dříve to trvalo tři dny.

V rámci parkovišť P+R už řidiči budou moci parkovat přes noc bez nutnosti platit za dva dny s pokutou sto korun. Čas se bude počítat na hodiny.

Auta budou monitorovat parkování i technický stav komunikací

Od listopadu bude ulicemi Prahy jezdit dvanáct nových aut monitorujících parkování v zónách. Městu totiž v říjnu skončila smlouva s firmou Eltodo a ve veřejné zakázce vysoutěžilo výhodnější nabídku od společnosti Iterait. Za službu za rok zaplatí 50 milionů korun oproti 100 milionům pro Eltodo.

„To auto se nebude věnovat jenom parkování, ale postupně budou fungovat i další služby. Kontrola značek a dopravního značení, kontrola zábradlí nebo technického stavu komunikací,“ řekl Scheinherr.

Podle náměstka ředitele Technické správy komunikací Filipa Hájka bude systém v budoucnu schopen i kontrolovat zeleň, nelegální zábor či počmárané zdi „Snažíme se celý proces digitalizovat tak, abychom viděli, kde máme výtluky, kde máme ohnuté značky. Jen letos jsme automatickou detekcí identifikovali před dva a půl tisíce výtluků, které opravujeme. Nová monitorovací auta nám umožní udělat to komplexněji a lépe to zaintegrovat,“ vysvětlil Hájek.

„Našim cílem je, že pokud vznikne výtluk, abychom o něm věděli maximálně do jednoho měsíce a byli to schopni rychle opravit,“ doplnil Hájek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky parkování, monitoring, TSK, placení, aplikace, Lítačka, Adam Scheinherr, Praha, Eltodo, Evropa, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování se bude platit i Lítačkou. Snažší to budou mít i turisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.