Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIZUALIZACE: Dopravní terminál Dlouhá Míle na železniční trati k letišti dostal podobu

Správa železnic zveřejnila vítězných návrh terminálu Dlouhá Míle, který bude na železniční trati v úseku Praha-Ruzyně a Praha-Letiště Václava Havla. Úsek by se měl začít stavět za dva roky a bude stát přes jedenáct miliard korun.

Lidé přijedou auty, autobusy i tramvajemi

Zastávka Dlouhá míle je poblíž vzletové a přistávací dráhy letiště, Obchodního centra Šestka a Pražského okruhu. „Vznikne nový dopravní uzel, který vytvoří důležité propojení železnice se silniční dopravou, městskými i příměstskými autobusy a výhledově i s tramvajemi. Nové parkoviště P+R, které významně rozšíří infrastrukturní výbavu širšího území letiště a uleví komunikacím Prahy 6,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Kapacitu parkoviště bude v budoucnu možnost rozšířit na 2100 stání stavbou až sedmi čtyřpatrových parkovacích domů.

Stavba bude plně bezbariérová a dominantou je různě vysoká střecha. Nejnižší je nad autobusovými zastávkami, pak se postupně zvedá směrem k hlavnímu vstupu do podzemní části.

Elektřinu terminál získá ze slunce

„Architektonický návrh plně využívá potenciálu terminálu nejen jako dopravního uzlu, ale také jako cílového bodu případného budoucího developmentu v okolí. Umožňuje pohodlně přestoupit tzv. suchou nohou a zároveň cestující vede. Velkorysá střecha je totiž intuitivním navigačním systémem, jehož nejvyšší bod univerzálním jazykem sděluje, kde je vstup,“ vysvětlil Jiří Pavlíček z kanceláře Pavlíček Hulín architekti, která je autorem vítězného návrhu.

Střední část střechy je prosklená a propouští tak světlo. Spotřebu terminálu a možné nabíjení elektromobilů na parkovišti pokryjí fotovoltaické panely v jižní části. V krytých a vytápěných prostorách pak bude čekárna, prodejna jízdenek, obchody nebo zázemí pro řidiče. Některé vertikální plochy a střechy budou osázeny zelení, aby zadržovaly dešťovou vodu.

Stavět by se mělo začít v roce 2024, dokončení prací plánuje Správa železnic na rok 2029. Ve stejné době bude vznikat i samotná trať a novostavba stanice Letiště Václava Havla. Vše by podle webu Správy železnic mělo stát 11,6 miliardy korun.

Vlaky na letiště by měly jezdit jednou za 10 minut, z centra města se tam lidé dostanou za 27 minut. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavlíček Hulín architekti

Štítky správa železnic, trať, letiště, Dlouhá míle, doprava, železnice, Správa železniční dopravní cesty, Václav Havel, střecha, Jiří Pavlíček, Jiří Svoboda, Praha, Pražský okruh, Letiště Václava Havla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Dopravní terminál Dlouhá Míle na železniční trati k letišti dostal podobu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.