Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Dnes odstartoval závod veteránů 1000 mil československých z Prahy do Bratislavy a zpět

Dnes ráno se před budovou Autoklubu v Opletalově ulici v Praze sjelo 120 historických vozidel, která se mezi šestou a osmou hodinou ranní postupně vydala trať závodu 1000 mil československých, který vede z Prahy do Bratislavy a zpět. Nejede se přitom na rychlost, ale na takzvanou pravidelnost, cílem řidičů je přiblížit se co nejblíž průměrné rychlosti 45 kilometrů v hodině.

Závod se nejede na rychlost, ale jde o takzvanou jízdu pravidelnosti

Jízda 1000 mil československých odkazuje na stejnojmenný legendární závod, který se jel v prvorepublikovém Československu ve třicátých letech minulého století. Závodníci mají z Prahy namířeno do Bratislavy, ale vrátili zpět do hlavního města České republiky, kde bude cíl závodu připraven v sobotu 18. června odpoledne před pražským Národním technickým muzeem.

Závod se nejede na rychlost, ale jde o takzvanou jízdu pravidelnosti. Řidiči mezi sebou tedy nesoupeří v tom, kdo zvládne trasu z Prahy do Bratislavy zajet rychleji. Cílem řidičů je mít v cíli průměrnou rychlost co nejbližší rychlosti 45 kilometrů v hodině.

Letošní ročník připomíná 125 let zahájení automobilové výroby v ČR

Závodu se účastní vozy vyrobené do modelového ročníku 1939. Startují také tři vozy, které jely původní závod v 30. letech 20. století. Aero 750 sport bylo postavené speciálně pro tento závod, Praga Alfa v roce 1933 zvítězila a Tatra 77 je k vidění na letošním plakátu k akci.

Akci pořádá pořádá Spolek 1000 mil československých ve spolupráci s Veteran Car Clubem Praha, Autoklubem ČR, Veterán klubem Bratislava a Národním technickým muzeem. Letošní ročník připomíná 125 let zahájení automobilové výroby v ČR, kdy v roce 1897 vyjel z továrny v Kopřivnici první sériový automobil NW Präsident.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 1000 mil československých

Štítky automobilová doprava, závod, veteráni, 1000 mil československých, Praha, Bratislava, Česko, Národní technické muzeum v Praze, Československo, Autoklub České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dnes odstartoval závod veteránů 1000 mil československých z Prahy do Bratislavy a zpět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.