Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražské tramvaje a autobusy budou mít nového hlasatele. Občané o něm rozhodnou v anketě

Každý, kdo jezdí pražskou hromadnou dopravou, zná hlas Dagmar Hazdrové. Hlasatelka Českého rozhlasu totiž hlásí zastávky v autobusech i v tramvajích už od devadesátých let. Teď se ale podílí na zvolení nového hlasu pražské dopravy. O vítězi z finalistů budou moci rozhodnout sami občané, a to v příštích několika týdnech.

Nový hlas musí splňovat specifické požadavky

Na výběru nového hlasu pražské povrchové dopravy se podíleli zástupci Dopravního podniku, Pražské integrované dopravy a magistrátu spolu s odborníky z Ústavu pro jazyk Český a Divadelní fakulty múzických umění a mistrem zvuku. V komisi nechyběla ani samotná Dagmar Hazdrová, která vybírala svého nástupce.

„Vybírali jsme z celkem deseti hlasů, které splňovaly specifické technické požadavky, třeba jak zní v plné tramvaji nebo autobuse. Při výběru panovala skvělá atmosféra. Jsem rád, že jsme se nakonec ve všem shodli a co bylo nejdůležitější – paní Hazdrová odcházela spokojená s výsledkem,“ uvedl na Facebooku náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Vítěze zvolí sami Pražané

Komise vybrala čtyři finalisty – dva ženské a dva mužské hlasy. V příštích týdnech má proběhnout anketa Dopravního podniku hlavního města Prahy, kde bude moci každý hlasovat pro svého favorita.

„Bylo extrémně důležité, že s námi dnes byla v komisi a spolurozhodovala o výběru finalistů. Jsem díky tomu klidný. Vím, že ať Pražané rozhodnou jakkoliv, má to posvěcení člověka, který o této práci ví vše od A až do Z,“ vysvětlil Scheinherr.

Praha ocení hlas hromadné dopravy. Za okupace se Dagmar Hazdrová vzepřela Rusům

Praha udělí české hlasatelce a hlasu pražské hromadné dopravy Dagmar Hazdrové čestné občanství. V období srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968 veřejně pravdivě informovala o dění v zemi. Za své činy byla později propuštěna a dopady za její...

Během invaze vysílala 52 hodin v kuse

Dagmar Hazdrová byla kromě hlasu tramvají a autobusů také hlasatelkou Českého rozhlasu. V roce 1968 během invaze sovětských vojsk vysílala 52 hodin v kuse, než ji Rusové vynesli z budovy rozhlasu i se židlí. Až do revoluce v rozhlase nesměla působit, režim trestal i její rodinu. Po roce 1989 se do rozhlasu vrátila a působila především na stanici Vltava.

Za své působení je Dagmar Hazdrová navržena na získání čestného občanství. O tom, jestli jí ho Praha udělí, musí ještě rozhodnout pražští zastupitelé.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, tramvaje, autobusy, rozhlas, Praha, Dagmar Hazdrová, Český rozhlas, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Pražská integrovaná doprava, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...na hlase mi nezáleží, hlavně aby hovořil Ukrajinsky

Pondělí, 4. dubna 2022, 05:39Odpovědět

Pražské tramvaje a autobusy budou mít nového hlasatele. Občané o něm rozhodnou v anketě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.