Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nebuď jako netopejr, varuje kampaň zaměřená na nedostatečně osvětlené cyklisty

V první polovině listopadu se v rámci šestého ročníku bezpečnostně preventivní akce budou na frekventovaných místech kolem pražských cyklotras konat kontroly vybavení cyklistů i dalších účastníků silničního provozu. Jejich cílem je předcházet riziku střetu s auty.

Cyklistům či jezdcům na koloběžkách hrozí především v tomto ročním období, kdy se výrazně dříve stmívá, větší nebezpečí střetu s řidiči motorových vozidel, které mohou mít fatální následky. Důležité tak je mít především správné osvětlení a reflexní prvky.

Každý reflexivní prvek snižuje riziko, že řidič cyklistu přehlédne

Rovněž dochází ke krácení dnů a každý reflexivní prvek tak snižuje riziko, že řidič cyklistu přehlédne a dojde k nehodě. „Důležité je, aby na to lidé na kolech mysleli, ale nesmí se zapomínat také na vzájemnou ohleduplnost cyklistů a řidičů. Cyklistům chceme poradit, jak na lepší bezpečnost, a s tím pomohou i kolegové z městské policie, kteří zkontrolují výbavu kola a popřípadě vysvětlí, co chybí a proč je to důležité,“ uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

V rámci tradiční akce s názvem Nebuď jako netopejr, kterou už pošesté pořádá pražský magistrát spolu s městskou policií, pomůžou strážníci cyklistům s výbavou kola, kontrolou a popřípadě poradí, co chybí a co je důležité. Kontroly budou probíhat od začátku listopadu až do poloviny měsíce, a to v podvečerních a večerních hodinách přímo na stezkách a v ulicích Prahy.

Kvůli epidemické situaci se minulý ročník neuskutečnil. Metropole však i přesto eviduje každým rokem nárůst cyklistů v pražských ulicích. O to více je pak důležité dbát na prevenci a zvyšení bezpečnosti cyklistů.

Strážníci rok od roku rozdávají více preventivních předmětů

V každoročním opakování této preventivní akce vidí sami strážníci obrovský posun k lepšímu. Rok od roku rozdávají více preventivních předmětů s cyklistickou tématikou, což je odměna pro ty cyklisty, kteří si uvědomují, jak moc je důležité, aby byli v silničním provozu vidět. Více dárků rovná se méně domluv a z toho máme obrovskou radost,“ řekl ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

Při minulých kontrolách měla většina cyklistů osvětlení svého stroje v pořádku a pokuty tak byly uděleny jen v několika případech. Na oplátku tito provinilci dostali pak třeba dárek v podobě chybějících světel a reflexních prvků.

Každé kolo musí být vybaveno odrazkami, které jsou povinnou výbavou, lze je také nahradit reflexními prvky na oblečení. Vzadu se pak musí nacházet červená odrazka, vepředu bílá a v pedálech odrazky oranžové. Ty musejí být také v drátech předního nebo zadního kola, nebo kol obou. Mohou být také nahrazeny odraznými materiály, a to například na bocích pneumatik. Cyklista je pak za snížené viditelnosti povinen mít za jízdy rozsvíceno přední bílé světlo a vzadu světlo červené, které může být přerušované.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, kampaň, cyklisté, osvětlení, cyklista, obecní policie, Praha sobě, Pražský magistrát, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebuď jako netopejr, varuje kampaň zaměřená na nedostatečně osvětlené cyklisty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.