Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha má novou vlakovou stanici. Ode dneška se cestující svezou na Zahradní Město

V pátek 24. září v devět hodin dopoledne došlo ke slavnostnímu otevření nové vlakové stanice Praha-Zahradní Město, kterou obsluhuje linka S9 Praha - Benešov. Pod vlakovými nástupišti bude možné přestoupit na tramvaj či autobus v nových společných zastávkách. Současně se dnes dopoledne na pražském hlavním nádraží otevřel prodloužený severní podchod směrem na Žižkov. Obě stavby dnes slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje rovněž rekonstrukce historické Fantovy budovy.

Vlakem rychlostí až 120 kilometrů za hodinu

Stanice Praha-Zahradní Město vznikla na nové traťové přeložce, kterou Správa železnic vybudovala v rámci modernizace pražské železnice mezi hlavním nádražím a Hostivaří. Nyní zde vlaky jezdí po rozšířené čtyřkolejné trati, a to rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. Trať je navíc o 232 metrů kratší než dřív.

Podle správy by se tím měla snížit jízdní doba vlaků na trati. Nová stanice se nachází v místě křížení s rozšířenou Průběžnou ulicí a je tvořena dvěma ostrovními a jedním vnějším nástupištěm, ke kterým vedou schody a výtahy. Ty pak propojují celý terminál, jehož součástí jsou i zastávky tramvají a autobusů v podchodu.

 

Tramvajová smyčka na Zahradním Městě je dokončena. Vlaková zastávka bude v provozu od 24. září

Pražský dopravní podnik (DPP) dokončil stavbu tramvajové smyčky na Zahradním Městě, která má pomoci zvládnout předpokládaný vyšší počet cestujících v důsledku spuštění nové vlakové zastávky Zahradní Město. Ta se otevře 24. září, smyčka začala...

Nové společné zastávky jsou vybaveny digitálními informačními panely s on-line odjezdy spojů. Díky vlakům se tak cestující dostanou nově ze Zahradního Města do centra za pouhých dvanáct minut. To je čas, kterým trvá cesta linkou S9 na Hlavní nádraží. Ve špičce jezdí tato linka v intervalu patnácti minut.

Od prosince přibydou dva rychíky, v roce 2024 pak nová tangenciální linka

Od prosince se k lince S9, která nádraží nyní obsluhuje, přidají také rychlíky R17 a R49 a od roku 2024 také zcela nová  tangenciální linka S61.

Nová stanice je součástí kompletní rekonstrukce koridoru. V rámci toho byla kompletně zrekonstruována stanice Praha-Vršovice, která byla rozšířena o čtvrté nástupiště a také podchod směrem k Nuslím. Ve stanicích vzniklo také nové zabezpečovací zařízení. V závěru loňského roku byla na trati otevřena také nová zastávka Eden. Celý tento projekt modernizace trati stál 5,3 miliardy korun, většinu nákladů pokryly peníze z evropských fondů.

Ze Žižkova do centra bezpečněji

Dnes se také otevřel prodloužený podchod na hlavním nádraží. Ten propojuje centrum hlavního města se Žižkovem. Jeho stavba trvala zhruba šestnáct měsíců a stála 219,5 milionu korun. Na podchod poté navazuje pěší trasa, která ústí do Seifertovy ulice a je přímo napojená na komerční centrum Churchill Square.

Při otevření podchodu připomněl ministr dopravy Karel Havlíček, že stavba výrazně usnadní přechod obyvatelům Žižkova a Vinohrad. „Před osmi lety spočítala skupinka vysokoškoláků, že za jednu pracovní směnu přeběhne přes koleje asi 1200 lidí. Teď už lidé nebudou mít důvod takhle nebepečně hazardovat,“ řekl ministr.

Na pražském hlavním nádraží dáke také pokračuje rekonstrukce secesní Fantovy budovy, kde by měla být brzy dokončena renovace fasády, na kterou navazuje oprava vnitřních prostor. Ta začala letos. Správa chce také v říjnu představit další projekty na připravované trati na letiště.

Začala rekonstrukce interiérů Fantovy budovy na hlavním nádraží. Bude stát přes 300 milionů

Podpisem smlouvy včera oficiálně začala rekonstrukce interiérů historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Práce za 303 milionů korun provedou stavební firmy Avers a Strabag Rail. Do letošního srpna zároveň pokračuje také stavba...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Havlíček, Pražská integrovaná doprava

Štítky Praha, vlak, doprava, Zahradní Město, hlavní nádraží, Žižkov, Správa železniční dopravní cesty, Benešov, Karel Havlíček, Hostivař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha má novou vlakovou stanici. Ode dneška se cestující svezou na Zahradní Město  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.