Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stanice metra A Jiřího z Poděbrad projde kompletní opravou. Začne v srpnu

Kompletní rekonstrukce stanice pražského metra A Jiřího z Poděbrad včetně výměny eskalátorů a stavby výtahu pro vozíčkáře a rodiče s kočárky začne letos v srpnu. Uvedla to mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. Oprava vyjde DPP na 1,29 miliardy korun a práce by měly trvat přes dva roky. Stanice bude muset být po část oprav uzavřena. Práce provede konsorcium firem Strabag a AŽD.

Nové výtahy i oprava dlažby

Přesné datum, kdy práce ve stanici Jiřího z Poděbrad začnou, podnik podle mluvčí ještě projednává. Podle dokumentů zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek budou opravy trvat od jejich zahájení maximálně 855 dní, tedy asi 2,3 roku od předání staveniště stavební firmě.

Nejprve vzniknou nové výtahy pro handicapované či rodiče s kočárky. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice.

Dělníci rovněž zrekonstruují či vyměnění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby.

Stanice bude na deset měsíců uzavřena

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřena a vlaky jí budou projíždět. Vybraná firma také provede geotechnický monitoring raženého díla, tedy sledování podloží. Zjistí stav budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou.

Podnik se chystá na opravy dalších stanic. Na trase A to jsou například Hradčanská nebo Želivského. V současné době je opravován vestibul a vyměňovány eskalátory ve stanici metra B Anděl ve výstupu směrem Na Knížecí, kde mohou cestující vystupovat pouze směrem ke křižovatce u Anděla..

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11 tisíc lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím takzvaných kompenzací. Loni bylo z rozpočtu města určeno pro DPP 14,6 miliardy korun a v letošním roce 15,3 miliardy korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, MHD, stavby, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, oprava, Jiří z Poděbrad, Dopravní podnik hl. m. Prahy, výtah, Strabag, AŽD Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanice metra A Jiřího z Poděbrad projde kompletní opravou. Začne v srpnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.