Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Olšanská ulice na Žižkově se promění. Chodci a cyklisté dostanou více prostoru

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy vypracuje studii revitalizace Olšanské ulice a jejího okolí. Studie určí budoucí urbanistickou podobu území v Praze 3, řešit bude ale také veřejné prostranství nebo dopravu a přispěje ke snížení ekologické stopy této oblasti. Studie by měla být podle mluvčího Prahy Víta Hofmana hotová v dubnu 2022.

Olšanská je důležitá dopravní tepna

Olšanská ulice je důležitou dopravní tepnou Prahy 3, která je lemována převážně administrativními budovami a území dnes dominuje automobilová doprava. V jejím okolí je hned několik projektů, díky kterým se má Žižkov v budoucnu proměnit. Jde například o revitalizaci ulic Seifertova a Táboritská, rekonstrukci ulice Jana Želivského nebo proměnu nákladového nádraží Žižkov.

„Cílem je koordinovat záměry soukromých investorů se zájmy hlavního města Prahy. Studie pomůže nastavit plán dalších kroků v území tak, aby vznikla kvalitní část města, která se vhodně napojí na své okolí a zároveň bude přínosem pro obyvatele území,“ říká první náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN).

Žižkov si připomíná 140 let od povýšení na město. Radnice přichystala cestovní pasy i podcasty

Žižkov si dnes připomíná významné výročí, radnice Prahy 3 uspořádala k příležitosti oslav 140. výročí povýšení Žižkova na město sérii akcí, které oslavují historii i současnost městské části. Otevřena byla naučná stezka, zřízeny originální...

Férové podmínky pro chodce, cyklisty a osoby se sníženou možností pohybu

Vedení města chce, aby Olšanská ulice nově nastavovala férové podmínky pro chodce, cyklisty a osoby se sníženou možností pohybu. Důraz bude také kladen na udržitelný rozvoj území a adaptaci na změnu klimatu. Součástí Olšanské ulice by tak měly být prvky takzvané modrozelené infrastruktury, mělo by být vysazeno nové stromořadí a dešťová voda by měla být sekundárně využívana.

Studie, kterou nechá IPR vypracovat, bude obsahovat návrh nové urbanistické struktury, koncepci napojení na sítě městské infrastruktury a plán revitalizace veřejného prostranství. V rámci přípravy studie proběhne rovněž participace s občany. Počítá se mimo jiné se sběrem podnětů formou dotazníkového šetření a se setkáním s místními obyvateli a spolky.

„V minulých měsících jsme podrobně prověřovali celé území, setkávali se s místními aktéry a formulovali zadání pro studii. Jsme rádi, že se projekt posouvá do další fáze. Protože stojíme o co nejkvalitnější řešení, budeme hledat externího zpracovatele v otevřeném výběrovém řízení,“ popsal ředitel IPR Ondřej Boháč.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŠJů (cs:ŠJů), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky doprava, ulice, revitalizace, Praha 3, Praha, cyklista, Žižkov, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Vít Hofman, Jan Želivský, Petr Hlaváček, TOP 09, Ondřej Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olšanská ulice na Žižkově se promění. Chodci a cyklisté dostanou více prostoru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.