Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žižkov si připomíná 140 let od povýšení na město. Radnice přichystala cestovní pasy i podcasty

Žižkov si dnes připomíná významné výročí, radnice Prahy 3 uspořádala k příležitosti oslav 140. výročí povýšení Žižkova na město sérii akcí, které oslavují historii i současnost městské části. Otevřena byla naučná stezka, zřízeny originální žižkovské pasy, odstartovala série podcastů s tematikou místní historie a na otevření čeká expozice Žižkov 1881 – 1922 v Galerii pod radnicí.

Cestovní pas Svobodné republiky Žižkov

Císař František Josef I. povýšil Žižkov na město 15. května 1881. Po Praze a Plzni se Žižkov stal třetím největším městem v Čechách. „V rámci oslav jsme připravili pro občany a přátele Žižkova program, který jsme přizpůsobili aktuální situaci. Mohou si tak poslechnout podcasty o historii naší městské části nebo se vydat na procházku po naučné stezce. Sbírat razítka do žižkovského pasu a získat symbolické žižkovské občanství,“ pověděl radní pro kulturu a strategické plánování Pavel Křeček (STAN).

Radnice připravila i symbolický cestovní pas Svobodné republiky Žižkov, který si mohou zájemci koupit v Infocentru Prahy 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad a postupně do něj sbírat razítka z vybraných lokalit na Žižkově. „Na začátku každého měsíce bude v radničních médiích vyhlášeno pět dalších míst, kde je možné razítka do pasu získat. A právě po nasbírání všech razítek bude účastníkům uděleno symbolické občanství Svobodné republiky Žižkov,“ uvedla mluvčí městské části Zuzana Křížková a doplnila, že úspěšní sběratelé razítek obdrží balíček předmětů s jubilejní grafikou z dílny designéra Pavla Fuksy. Akce bude trvat od 1. června do 28. října 2021.


Cestovní pas Svobodné republiky Žižkov

Naučná stezka a podcasty

Pro zájemce je připravena i nová Naučná stezka Prahy 3, která na dvaceti stanovištích představuje místní historii. Panely doplněné obrazovým materiálem s popisky nejsou číslovány, a tak je možné více než desetikilometrovou trasu rozdělit na etapy, případně absolvovat její část tramvají. Pro zahraniční návštěvníky jsou panely opatřeny QR kódy, které odkazují na doprovodné texty v angličtině, němčině, ruštině a polštině.

Nově jsou ke slyšení také podcasty o historii Žižkova, které namluvil herec a muzikant Martin Písařík. Podcasty budou vycházet každé úterý a jsou zdarma k dispozici na SoundCloudSpotifyGoogle Podcasts (Praha 3), Lecton (Příběhy z Prahy III) a České podcasty (Praha 3 — Praha /II).

Největší z naplánovaných projektů - stálá expozice Žižkov 1881 – 1922 v Galerii pod radnicí bude kvůli protiepidemických opatření veřejnosti zpřístupněna až od 2. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3,

Štítky Žižkov, oslavy, výročí, město, Praha 3, Praha, historie, cestovní pas, radnice, František Josef I., Česko, Plzeň, Starostové a nezávislí, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkov si připomíná 140 let od povýšení na město. Radnice přichystala cestovní pasy i podcasty  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.