Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Propad příjmů z jízdenek v pražské MHD byl loni kvůli koronaviru přes jednu miliardu korun

Kvůli pandemii koronaviru zaznamenal pražský dopravní podnik (DPP) loni propad příjmů na jízdném zhruba 1,35 miliardy korun. Na protiepidemiologická opatření, jako je nákup ochranných pomůcek či dezinfekce, vydal DPP další desítky milionů korun. Za první čtvrtletí letošního roku jsou pak ztráty z jízdného asi 145 milionů korun. Při nejpřísnějších opatřeních pak klesl počet cestujících v pražské MHD až o 80 procent.

Takzvané vícenáklady stály DPP letos již více než 20 milionů korun

DPP musel kromě zmíněné ztráty z jízdného vydávat peníze také na takzvané vícenáklady, jako je dezinfekce, ale třeba také ozonizace vozů MHD nebo nákup ochranných pomůcek. Loni tyto náklady činily zhruba 84 milionů korun. V letošním prvním čtvrtletí vyšly vícenáklady dosud na více než 20 milionů korun.

Pražský dopravní podnik bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru

Pražský dopravní podnik (DPP) bude pomocí speciálních biosenzorů zjišťovat v MHD přítomnost nového koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. V dubnu odebere z tramvají, autobusů, vlakových souprav i ve stanicích metra asi 500 vzorků z povrchů...

Město financuje fungování podniku prostřednictvím takzvaných kompenzací. Loni bylo z rozpočtu města určeno pro DPP 14,6 miliardy korun a v letošním roce 15,3 miliardy korun.

Generální ředitel DPP Petr Witowski již dříve poznamenal, že dopravní podnik bude šetřit například v provozních výdajích. „Plán toho, jak budeme jezdit, je z Ropidu, je zhruba o deset procent nižší než plán na loňský rok. Tím, jak se ve skutečnosti jezdí méně, tak my provozní náklady šetříme,“ řekl Witowski.

Loni na jaře byl pokles cestujících až o 85 procent

Počet cestujících v pražské MHD se v průběhu loňského roku měnil. Nejvyšší pokles byl zaznamenán na jaře, a to až o 85 procent. Místo obvyklých 1,2 milionu cestujících denně, tak tento dopravní prostředek využilo pouhých 250 tisíc lidí za den. V létě se pak do MHD cestující vraceli, ale zdaleka se jejich počet nevyrovnal počtu před pandemií. Při podzimní vlně pandemie počet opět mírně klesl.

Intervaly pražského metra se ode dneška prodlouží. Kvůli koronaviru ubylo cestujících

Kvůli nižšímu počtu cestujících jsou od dnešního dne v pražské MHD prodlouženy ve špičkách intervaly metra, a to od 10 do 40 sekund, na každé z linek to bude jinak. Od loňského 25. prosince do odvolání provoz metra končí mezi 22:30 až 23:00....

Pražský dopravní podnik nyní sestavuje hospodaření za rok 2020. Za rok 2019 DPP vykázal obrat zhruba 20 miliard korun, což bylo o 52 milionů meziročně více. Podnik na prodeji jízdného utržil 4,46 miliardy a svezl 1,17 miliardy cestujících. DPP zaměstnává téměř 11 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, koronavirus, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, 2020, Dopravní podnik hl. m. Prahy, městská hromadná doprava, jízdné, pandemie covidu-19, Petr Witowski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propad příjmů z jízdenek v pražské MHD byl loni kvůli koronaviru přes jednu miliardu korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.