Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trasa metra D je zanesena v územním plánu. Trať v první fázi spojí Pankrác a Písnici

V územním plánu města je kompletně zanesena nová trasa metra D. Díky tomu magistrát může například dokončit nutné směny pozemků a využít okolí budoucích stanic. Změnu územního plánu schválili pražští zastupitelé. Už loni v létě dokončil pražský dopravní podnik (DPP) část geologického průzkumu na Pankráci. Celý průzkum pak bude hotov letos. V první fázi metro D propojí Pankrác a Písnici.

Díky této změně územního plánu budeme moct dokončit směny pozemků, které jsou nezbytné pro stavbu. (...) Zároveň tím potvrzujeme dohody s vlastníky pozemků i městskými částmi. Změna totiž mění také povahu okolních pozemků. Nebudeme stavět metro do pole a zelených ploch, ale do míst, která jsou nově zastavitelným územím,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Čtvrtá linka pražského metra má svůj web. Představuje metro D a přináší aktuální informace o jeho výstavbě

Linka metra D, která má propojit Písnici s Náměstí Míru a která by měla sloužit cestujícím od roku 2028, má své vlastní webové stránky. Lidé se na nich dozví zajímavosti ohledně linky metra D, detailní představení trasy, kompletní vizualizaci...

Předmětem změny územního plánu je převedení územní rezervy do návrhu, upřesnění trasy metra D nebo změna funkčního využití v okolí stanic. Bude také upřesněna přesná trasa v okolí nádraží v Krči či vymezení stanice Nemocnice Krč.

Metro D není žádnou novinkou. Počítalo se s ním už v šedesátých letech

V posledních měsících se do mediálního prostředí v Praze dostává výstavba čtvrté linky metra. Ta má vést z Náměstí míru přes Kačerov na Písnici. Historie plánování této linky ale sahá hluboko do minulosti.

Metro v první fázi vznikne mezi Pankrácí a Novými Dvory, pokračovat bude do Depa Písnice. V budoucnu by měl být postaven také úsek z Pankráce na náměstí Míru. Zatím ještě není rozhodnuto, kam povede případně metro právě z náměstí Míru. Podle jedné z variant by mohlo vést na náměstí Republiky, podle druhé na Žižkov a pak dále do Vysočan. Celková odhadovaná cena metra je 72,6 miliardy korun, investorem je DPP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dpp.cz/metro-d

Štítky ČR, MHD, stavby, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, územní plán, Pankrác, Písnice, Dopravní podnik hl. m. Prahy, pozemek, Adam Scheinherr, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trasa metra D je zanesena v územním plánu. Trať v první fázi spojí Pankrác a Písnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.