Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat první terminál vysokorychlostní železnice v Česku s názvem Praha východ

Architektonická soutěž na podobu prvního terminálu vysokorychlostní železnice na území České republiky má svého vítěze. Stal se jím návrh autorského dua Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. První železniční trať s rychlostí více než 300 kilometrů v hodině by měla začínat ve stanici Praha-Běchovice a poté se napojit na stávající traťové úseky u Poříčan.

Celkem 21 návrhů

Podle plánů by měly nové úseky umožnit jízdu rychlostí 300 až 320 kilometrů v hodině.

Do architektonické a urbanistické soutěže přišlo celkem 21 návrhů od českých i zahraničních architektonických kanceláří. Architekti ve spolupráci s urbanisty měli možnost od začátku září do konce listopadu loňského roku navrhnout přesné umístění a vnější i vnitřní podobu nového terminálu vysokorychlostní železnice na hranicích Prahy. Vítězem se stal návrh „MP+ov Nehvizdy 2020“ společnosti Metroprojekt ze Sudop Group a autorského dua Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Odměna pro vítěze návrhu je 1,2 milionu korun.

Terminál s pracovním názvem Praha východ má sloužit zejména obyvatelům severovýchodní části Středočeského kraje a přilehlých oblastí hlavního města. Hlavním smyslem terminálu je, aby lidé, kteří žijí v okolí, mohli využít vysokorychlostní železnici, aniž by museli zajíždět do centra.

První vysokorychlostní terminál v Česku

Celková investice do nového terminálu vyjde asi na 780 milionů korun.

Vysokorychlostní terminál má být první svého druhu v Česku a má vyrůst poblíž městyse Nehvizdy na pilotním úseku vysokorychlostní železnice mezi Běchovicemi a Poříčany. Poté by na něj mělo navázat prodloužení trati směrem k Brnu a k Hradci Králové. První zmíněný úsek by se měl začít realizovat v letech 2025 či 2026.

Terminálem by mohlo podle Správy železnic projít kolem 20 tisíc cestujících denně. Zpočátku bude stanice využívána pro dálkové vlaky z Prahy přes Kolín nebo Nymburk a dále pak na východ a jihovýchod. To by uvolnilo místo na stávající železnici, kde by mohlo dojít k posílení příměstské dopravy.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/Spravazeleznic

Štítky vizualizace, terminál, vysokorychlostní železnice, železnice, vlak, Česko, Praha, Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, Poříčany, Běchovice, Metroprojekt Praha, Sudop Group, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat první terminál vysokorychlostní železnice v Česku s názvem Praha východ  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.