Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pod koly tramvaje nezemřel loni v Praze žádný člověk. Nehodovost klesla skoro o polovinu

Poprvé za posledních 15 let vloni nezemřel pod koly tramvaje žádný člověk. V roce 2020 se odehrálo celkem 47 kolizí tramvaje s chodci. Meziročně se jedná o pokles skoro 50 procent. Pouze ve třech případech chodci utrpěli těžká zranění, ostatní vyvázli se zraněními lehkými.

Kampaň, pozornost řidičů i covid-19

K příznivému výsledku přispěla kromě dlouhodobé kampaně pražského dopravního podniku s názvem „Neskákej mi pod kola!“, která odstartovala před dvěma lety, také pozornost řidičů, kteří se s podobnými krizovými situacemi setkávají denodenně. Svou rychlou reakcí pak mnoha nehodám dokázali zabránit.

Příznivý výsledek nulového úmrtí pod koly tramvají ovlivnila také pandeme koronaviru, se kterou přišla menší mobilita obyvatel, což znamená pokles cestujcíích i nižší počet turistů. Právě cizinci se na srážkách tramvají s chodci podílejí velkou měrou. Jenom loni jich bylo hned 11.

Chodec nemá přednost před tramvají

Výsledky za rok 2020 jsou výrazně lepší ve všech oblastech kromě jedné. Tou jsou srážky s chodci na přechodech. Řada chodců se totiž stále domnívá, že má na přechodu přednost před tramvají. Tento omyl však může skončit tragicky. Tramvaj je mnohem těžší než běžné auto a má také mnohdem delší brzdnou dráhu.

Nejčastější příčinou srážek tramvají s chodci je nepozornost. Jedná se například o sledování displeje mobilu za chůze, sluchátka na uších nebo přebíhání před tramvají na poslední chvíli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky tramvaj, statistiky, sražení, úmrtí, 2020, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod koly tramvaje nezemřel loni v Praze žádný člověk. Nehodovost klesla skoro o polovinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.