Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Metro C Kobylisy propojí s pražskými Bohnicemi tramvaj. V provozu by mohla být už v roce 2027

Pražští radní včera schválili záměr výstavby nové tramvajové trati, která spojí Kobylisy a Sídliště Bohnice. Nová trať by měla být v provozu do šesti let a měřit 3,3 kilometry. Začínat by měla u křižovatky ulic Klapkova a Pod Sídlištěm a končit v jižním cípu Lodžské ulice u plánované zastávky lanovky z Podbaby. Po zprovoznění nabídne obyvatelům Bohnic například přímé spojení tramvají na Palmovku k Úřadu městské části Praha 8 či do Libně. Novou trať postaví pražský dopravní podnik, který na ni na začátku příštího roku vybere projektanta.

V lednu bude návrh projednán a zařazen do investičního plánu dopravního podniku. Do dubna bude vybrán projektant a do konce příštího roku by měl být hotový návrh projektu. Nejdříve by se mohla trať začít stavět v roce 2025 a zprovozněna by mohla být v roce 2027.

Od stanice metra Kobylisy až po Sídliště Bohnice

Trať má vést od stanice metra Kobylisy u křižovatky ulic Klapkova, Pod Sídlištěm a Střelničná západním směrem ulicí Pod Sídlištěm, přes Kobyliské náměstí, následně ulicemi Čimickou a K Pazderkám. Dále po okraji Sídliště Bohnice až do jižního cípu ulice Lodžská.

Naším cílem je přivést tramvajovou dopravu do každé významné pražské čtvrti a pokračovat ve vytváření uceleného systému. Díky tramvajové trati Kobylisy – Bohnice, kterou jsme včera na radě schválili, budeme moci obyvatelům jižní části Sídliště Bohnice nabídnout přímé tramvajové spoje bez složitého přestupování například k Úřadu městské části Praha 8, na Palmovku, do Libně nebo výhledově do Holešovic či Stromovky. Pohodlnější dopravou obsloužíme také plavecký areál Na Šutce. Nová tramvajová trať nám umožní zefektivnit vedení autobusových linek uvnitř sídliště Bohnice a celkově zlepšit funkčnost systému MHD v dané oblasti,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek pražského primátora a předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku.

Sedm zastávek a konečná u plánované lanovky

Podle předběžných plánů by měla mít trať sedm zastávek a její ukončení je plánováno u konečné stanice lanové dráhy Podbaba – Troja – Bohnice. Náklady na výstavbu jsou 1,2 miliardy korun a zpřesněny budou po vypracování návrhu.

Předseda představenstva a generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski dodává, že jenom letos se v Praze podařilo zrekonstruovat či opravit necelých třináct kilometrů tramvajových tratí a založit nebo postavit asi půl kilometru nových.

Současně se stavbou nové tramvajové tratě Kobylisy – Bohnice dopravní podnik jako samostatnou investiční akci zrekonstruuje tramvajovou trať v Klapkově ulici, jižně od křižovatky se Střelničnou ulicí.

Příští rok nás v oblasti rozvoje tramvajové sítě v Praze čeká realizace řady dalších projektů, jako je například stavba tramvajové smyčky Zahradní Město, nové tratě Sídliště Barrandov – Holyně, rádi bychom zahájili také prodloužení tratě ze Sídliště Modřany do Libuše a realizaci nové deponovací haly ve vozovně Hloubětín. Jsem rád, že příští rok začneme připravovat také novou tramvajovou trať Kobylisy – Bohnice,“ uvedl Witowski.

Součástí plánované tratě bude také vyřešení uzlu u stanice metra Kobylisy, aby nová trať byla připojena do všech směrů stávajících tratí, to znamená směr Libeň, Ďáblice, Holešovice a k vozovně Kobylisy, respektive v dalších letech na pokračování tratě do Zdib.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto This image is a work by Wikipedia and Wikimedia Commons user Aktron.When reusing, please credit me as: Aktron / Wikimedia Commons. I would appreciate being notified if you use my work outside Wikimedia.Do not copy this image illegally by ignoring the term

Štítky metro, tramvaj, Kobylisy, Bohnice, tramvajová dráha, dopravní společnost, Praha, Sídliště Bohnice, lanová dráha, Libeň, Palmovka, Podbaba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metro C Kobylisy propojí s pražskými Bohnicemi tramvaj. V provozu by mohla být už v roce 2027  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.