Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mladík strčil muže pod metro. Půjde na tři a půl roku do vězení a rodině má zaplatit dva miliony

Za strčení cestujícího pod soupravu metra na pražském Andělu dnes uložil soud sedmnáctiletému mladíkovi 3,5 roku vězení a povinnost uhradit pozůstalým nemajetkovou újmu v celkové výši 1,9 milionu korun. Uznal ho vinným ze smrtelného ublížení na zdraví a z výtržnictví, verdikt není pravomocný. Druhého z mladistvých aktérů konfliktu potrestal soud stovkou hodin obecně prospěšných prací, tato část verdiktu už nabyla právní moci.

„Dnes bych ho nepraštil, ale jen postrčil“

Mladík odsouzený do vězení vyjádřil nad činem lítost a tvrdil, že nechtěl nikoho usmrtit. Předsedkyně senátu pražského městského soudu Kateřina Hayes ale podotkla, že každý člověk ví, jak je pohyb u kolejiště nebezpečný. "Rozumová kapacita obžalovaných mladistvých byla nepochybně dostačující pro to, aby si to uvědomovali," řekla.

Uložení jiného než nepodmíněného trestu podle ní nepřipadalo v úvahu. Uvedla, že mladík "není žádný beránek" a že z jeho minulosti, ze zpráv ze školy i z informací sociálních pracovníků vyplývá, že má problém s agresivitou. U soudu mimo jiné vypověděl, že "dnes by muže nepraštil, ale jen postrčil". „Dosud nepochopil, že fyzická agrese vůči jiné osobě je naprosto nepřijatelná," poznamenala soudkyně.

Šestnáctiletý mladík se přiznal, že strčil do muže, kterého na Andělu přejelo metro

Kvůli lednovému pádu muže pod metro ve stanici Anděl stíhají policisté šestnáctiletého chlapce. Viní ho z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. ČTK to sdělil zdroj blízký vyšetřování, podle kterého se mladík přiznal ke strčení do muže,...

Hlavička, pád do kolejiště a střet s vlakem

Dvaapadesátiletý muž zahynul pod přijíždějící soupravou metra letos 23. ledna večer. Ve stanici ho napadli tehdy šestnáctiletý a o rok mladší hoch, a to poté, co muž při procházení po eskalátorech zřejmě strčil do přítelkyně mladšího z mladíků.

Konflikt zachytily kamery a viděli svědci. V útoku byl nejprve aktivnější mladší z chlapců, který muže strhl na zem. V dalším násilí mu zabránila jeho dívka, která ho odtáhla pryč. V tom okamžiku na muže zaútočil starší z hochů. V blízkosti bezpečnostního pásu ho chytil za oblečení, dal mu čelem do obličeje hlavičku a současně ho pustil, takže muž ztratil rovnováhu a spadl do kolejiště, kde ho dvě vteřiny poté přejela souprava.

Dospělému by za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo osm až šestnáct let odnětí svobody. Mladistvému lze ve stejném případě uložit maximálně pětileté vězení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky metro, soud, ublížení, MHD, Praha, věznice, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík strčil muže pod metro. Půjde na tři a půl roku do vězení a rodině má zaplatit dva miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.