Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha zatím nebude rušit parkovací zóny kvůli šíření koronaviru, jako tomu bylo na jaře

Pražský magistrát zatím nebude rušit kvůli šíření nemoci covid-19 parkovací zóny, jako tomu bylo letos na jaře. Důvodem je, že nebyl zaveden tzv. lockdown, lidé dojíždí do práce a zpět domů, kde by jim zrušení zón zkomplikovalo parkování, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Platnost zón byla zrušena letos od března do května a město na parkovném letos přijde o více než 140 milionů korun. Rezidenti platí 1200 korun ročně.

Rezidenti by neměli kde zaparkovat

Aktuálně neuvažujeme o rozvolnění zón placeného stání, jako tomu bylo na jaře. Situace je odlišná a platí jiná nařízení. Naštěstí neplatí lockdown, kterým vláda omezila pohyb lidí a není zastavená ekonomika. Musíme také ochránit rezidenty, kteří za parkování platí, dojíždějí do práce, a večer chtějí zaparkovat u svého bydliště,“ uvedl Hofman.

Praha loni získala z parkovacích zón 750,5 milionu korun, což je meziročně více. Největší částku vybrala, stejně jako v minulých letech, v Praze 1 a 2, a nejvíc peněz zaplatili řidiči prostřednictvím parkovacích automatů, celkem přes 349 milionů.

Představitelé města v minulosti uvedli, že očekávají propad tržeb z virtuálních parkovacích hodin a parkovacích automatů ve výši asi 88 milionů. O další peníze město přijde prodloužením platnosti parkovacích oprávnění za dobu, po kterou trvají opatření proti koronaviru, a to o zhruba 52,7 milionu korun.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny a fungují v Praze 1 až 9. Část radnic je nezavedla na celém svém území, ale ve vybraných částech a postupně je rozšiřovaly. Do systému se letos zapojila také Praha 10.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, automobilová, koronavirus, parkování, Praha, COVID-19, jaro, Pražský magistrát, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zatím nebude rušit parkovací zóny kvůli šíření koronaviru, jako tomu bylo na jaře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.